Dierenmishandeling slachthuizen

Moet er een apart keurmerk voor slachten komen?

31 januari 2020 14:32 Aangepast: 31 januari 2020 18:32
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Undercoverbeelden laten zien dat varkens in slachthuis Westfort hard geslagen worden. Toch heeft het vlees van de dieren die daar geslacht worden vaak een Beter Leven Keurmerk. Moet er een apart keurmerk voor slachten komen?

Het bedrijf Westfort in IJsselstein is naar eigen zeggen producent van bewust vlees. Zo worden er biologische varkens en varkens met een Beter Leven Keurmerk geslacht. Toch is nu te zien dat de dieren niet goed behandeld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Undercoverbeelden slachthuis: varkens hard geslagen en aan staart weggesleept

Controles onvoldoende

"Het keurmerk gaat vooral over het leven, het slachten valt erbuiten", meent hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg. "De schaal van varkenshouderij is flink, dus controles zijn vaak onvoldoende. Dat is een risico."

Een oplossing ligt volgens de hoogleraar dan ook vooral in hoe de slacht geregeld is. "De slacht moet voor alle varkens beter geregeld worden. Kleinschalig slachten is dan het beste."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenbescherming legt slachthuis Westfort sancties op vanwege mishandeling varkens

Sancties

Volgens de Dierenbescherming, dat verantwoordelijk is voor het afgeven van het Beter Leven Keurmerk, is de slacht wel degelijk onderdeel van dat keurmerk. De Dierenbescherming heeft daarom naar aanleiding van de undercoverbeelden sancties opgelegd aan het slachthuis.

"Ook slacht valt onder het keurmerk, daar hebben we eisen voor", zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming. De organisatie zegt geschokt te zijn door de beelden. "Incidenten zijn niet te tolereren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer klaar met wangedrag slachthuizen en slap optreden NVWA

Keurmerk kwijt

Is zo'n keurmerk dan nog wel wat waard? Van den Berg vindt van wel. "We helpen er miljoenen dieren mee een beter leven te krijgen", zegt hij. De organisatie neemt daarom direct maatregelen. "We zijn bezig met cameratoezicht en beter personeel voor de slachterijen. Er gaan onverwachte extra controles komen. En anders raken ze het keurmerk kwijt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore