Geen geld voor tampons

Iris en Ilse zamelden duizenden euro's in voor maandverband: 'Verborgen probleem'

31 januari 2020 10:15 Aangepast: 31 januari 2020 11:00
Ilse en Iris zamelden menstruatieproducten in Beeld © Marion Wesselink

Geen geld om tampons of maandverband te kopen. Dat is een probleem voor veel vrouwen, bleek vorig jaar uit onderzoek. Het was aanleiding voor Iris Oude Wesselink en Ilse Borger uit Almelo om een inzamelingsactie te beginnen. Met succes: ze zamelden duizenden euro's en tassen vol producten in.

Tien procent van de Nederlandse vrouwen en meisjes heeft volgens Plan International en platform De Bovengrondse niet altijd geld om menstruatieproducten te kopen.

"We zitten allebei in het middelbaar onderwijs en zeiden tegen elkaar: je moet er toch niet aan denken dat onze leerlingen daar geen geld voor hebben en zich moeten redden met een stukje papier of oude lap", vertelt Iris aan Editie NL. "We zijn toen een actie begonnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Door menstruatie negen dagen per jaar minder productief'

Schappen leegroven

De vrouwen gaven hun actie de naam Bloedserieus Twente en maakten een facebookpagina. Mensen konden geld of producten doneren. "We kregen ontzettend veel reacties van mensen en werden overspoeld door donaties", aldus Iris. "We hebben ruim 2500 euro opgehaald en daar komt nog een geldbedrag bij, en elke week wel een pallet producten."

Van het geld kochten ze ook weer producten. "We gingen naar de drogist en roofden daar de schappen leeg. Maar op een gegeven moment hebben we alles online besteld. Het werd met dozen tegelijk afgeleverd."

Verborgen probleem

De actie is inmiddels afgelopen, alle producten zijn naar de voedselbank gebracht. "Een klein deel hebben we naar Stichting de Boodschappenmand gebracht, voor mensen in het voortraject van de voedselbank. De rest hebben we gedoneerd aan Voedselbank Almelo, die hebben het weer verdeeld onder voedselbanken in de buurt."

De vraag naar deze producten is daar namelijk groot, ontdekten Iris en Ilse. "Een meneer van de voedselbank zei dat hij het niet zo goed wist. Toen kwam er een vrouw voorbij die zei: dat weet ik wel, dat hebben we heel hard nodig. Het is een verborgen probleem. Je zal er misschien ook niet snel naar vragen..."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore