Coronavirus

In quarantaine op een eiland: is dat een goed idee?

30 januari 2020 15:00 Aangepast: 30 januari 2020 18:36
Waddeneiland Rottumerplaat Beeld © iStock

Australië gaat zijn onderdanen evacueren uit de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus is uitgebroken. De Australiërs zullen in quarantaine worden geplaatst op Christmas Island in de Indische Oceaan. Moeten we de Nederlanders die er nog zitten straks ook op een eiland zetten - en welke dan?

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er nog zeker twintig Nederlanders vast in de stad. Minister Stef Blok zei gisteren dat achttien van hen willen vertrekken.

Wanneer zij worden geëvacueerd worden is nog steeds niet duidelijk. Omdat het gebied is afgegrendeld, moeten de Chinese autoriteiten eerst toestemming geven. Maar ook zij zullen straks eerst twee weken in quarantaine moeten, heeft de Nederlandse ambassade laten weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan vanwege coronavirus

Waddeneilanden

Australië gaat de geëvacueerde onderdanen dus op een eiland in quarantaine zetten. Is dat ook voor ons een goed idee? Op de grotere Waddeneilanden zien ze het in elk geval niet gebeuren.

"Ik denk niet dat Waddeneilanden de enige plek zijn waar je terecht kan als je quarantaine zoekt", reageert de gemeente Vlieland. "Het heeft wel voordelen: je komt weer tot rust, het is prachtig om hier te zijn. Maar ziekenhuizen hebben we helemaal niet." En ook Terschelling ziet het niet echt zitten: "We verwachten dat dat niet gebeurt. Tegen de tijd dat het zover is, horen we het telefoontje wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het coronavirus, dit zijn de feiten

Onbewoond

Is een van de onbewoonde eilanden dan wel een optie? Jaap Kloosterhuis, boswachter van het onbewoonde Rottumerplaat, vindt dat maar een slecht idee. "We proberen Rottumerplaat juist te beschermen, dat moet mensenvrij zijn. Het is een beschermd rustgebied en die zijn zeldzaam", aldus de boswachter.

Het RIVM laat echter in een reactie weten een quarantaine-eiland niet als optie te zien, omdat mensen gewoon in ziekenhuizen terecht kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronapaniek in Nederland valt mee, maar: 'Kan ik nog naar de afhaalchinees?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore