Ga naar de inhoud
MedGezel

Een geneeskundestudent die meekijkt bij het doktersbezoek: 'Ze kan alles uitleggen'

Beeld © EditieNL

In het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom worden patiënten tijdens een doktersgesprek vergezeld door een zogenaamde 'MedGezel', een geneeskundestudent die meeluistert en hen ondersteunt. Die student kan patiënten na afloop van het gesprek helpen met overgebleven vragen en onduidelijkheden.

Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de patiënten die de spreekkamer uitloopt, de inhoud van het gesprek dan alweer is vergeten. Daarnaast vindt een kwart het überhaupt lastig om te begrijpen wat de arts zegt.

Henny Nuyten is reumapatiënt en wordt sinds een tijd vergezeld door MedGezel Astrid van Ovost. "Ze schrijft mee tijdens het gesprek en kan mij zo naderhand precies uitleggen wat de arts allemaal heeft gezegd", zegt Henny tegen Editie NL. "Ik ben ontzettend blij met Astrid."

Na afloop nog allerlei vragen

De patiënt heeft twee jaar geleden een herseninfarct gehad en vindt het sindsdien lastig om dingen te onthouden. "En de informatie is natuurlijk ook best ingewikkeld. Ik had vaak na afloop nog allerlei vragen waar ik tijdens het gesprek zelf niet aan nadacht."

Student Astrid is ook te spreken over haar nieuwe functie. "Het is fijn dat ik naderhand alles nog rustig en duidelijk kan uitleggen en vragen kan beantwoorden. Ik controleer ook of Henny alles heeft begrepen", vertelt ze aan Editie NL. En ze profiteert zelf ook van haar nieuwe rol: "zo kan ik ervaren hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Het is heel erg leerzaam en fijn om patiënten te helpen."

Medische gegevens

Toch heeft de Patiëntenfederatie Nederland haar twijfels. "Een geneeskundestudent kan een goede optie zijn, maar de vraag is of mensen het fijn vinden dat een vreemde op de hoogte wordt gesteld van medische gegevens", zegt directeur Dianda Veldman.

"Ook weet je nooit zeker of een student de doktersinformatie goed navertelt en of hij of zij de juiste kennis heeft."

Drie tips van de Patiëntenfederatie voor wie nog geen MedGezel heeft:

  1. Schrijf van tevoren vragen op die je aan arts wilt stellen
  2. Neem altijd iemand mee (bekende, familielid)
  3. Vraag altijd of je het gesprek mag opnemen

Bekijk hier de video:

02:47