Ga naar de inhoud
Lerarenstaking

Kinderopvang steunt lerarenstaking: 'Anders brengt het niks teweeg'

Medewerkers van DONS Opvang tijdens theaterfestival De Parade. Beeld © DONS Opvang

Tijdens de lerarenstaking van aankomende donderdag en vrijdag sluiten duizenden scholen de deuren. De juffen en meesters eisen meer geld in het basis- en speciaal onderwijs. En dus zou het handig zijn om je kinderen af te kunnen leveren bij de opvang. Maar in sommige gevallen blijven ook daar de deuren dicht.

"Wij steunen de staking omdat we net als de docenten vinden dat er iets moet veranderen in het onderwijs", zegt Yalan Lips van DONS Opvang tegen Editie NL. De opvang, met vestigingen in Amsterdam en Bussum, geeft normaal gesproken kunstzinnige en sportieve lessen tijdens en na schooltijd.

Volle
Lees ook:
Volle vakantieparken en gratis attracties tijdens lerarenstaking

"De opvang na schooltijd zal morgen en vrijdag gewoon doorgaan, maar we zullen niet extra lang open zijn", vertelt Yalan. "Als we open gaan in de tijd dat leraren staken, helpt zo'n staking niet."

Uitgeputte docenten

De Brabantse geeft muziekles aan de allerkleinsten. "Als ik een klas binnenkom, merk ik dat de leerkracht het echt fijn vindt dat de groep eventjes overgenomen wordt."

Leraren vragen haar dan ook regelmatig of ze even iets anders mogen doen tijdens de muziekles. "Ze maken dan vaak dingen af waar ze in hun eigen tijd niet aan toe zijn gekomen."

Gepikeerde ouders

De keuze van de opvang om de staking te ondersteunen, valt niet bij alle ouders in goede aarde. "Van collega's heb ik begrepen dat sommigen gepikeerd reageerden. 'Je brengt ons in de problemen als jullie niet opengaan. Wat moet ik nu met m'n kind', riepen ze dan."

Zo
Lees ook:
Zo ziet de werkweek van docenten eruit (en waarom dat een probleem is)

En dat is precies waar het de opvang om te doen is. "De leraren willen iets teweeg brengen. Als wij dan alle problemen wegnemen, helpt het niet. Wij geven aan de ouders aan dat dit de bedoeling van de staking is."

Lied voor de juffen en meesters

Behalve mee te protesteren, hebben de medewerkers een aantal ludieke acties bedacht om de docenten een hart onder de riem te steken. "We gaan de lokalen volhangen met lieve briefjes en cadeautjes, zodat ze die maandag meteen zien als ze binnenkomen."

En ze hebben een strijdlied geschreven: het 'Lied voor de juffen en meesters'. De boodschap is duidelijk: juffen en meesters zijn onmisbaar. "Zij weten hoe alles moet en runnen de boel. Daar mogen ze voor gezien worden." Yalan en haar collega's zitten eraan te denken om morgen met honderden uitgeprinte songteksten en een grote box naar de Dam in Amsterdam te gaan. "Lekker zingen met die juffen een meesters!"

Luister het lied hier: