Ga naar de inhoud
Medicijn

Gezocht voor onderzoek: honden met verlatingsangst

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Plassen en poepen in huis, de bank kapot bijten, blaffen en huilen: verlatingsangst is een ernstig gedragsprobleem bij honden. Ongeveer één op de vijf honden heeft er last van. Voor onderzoek naar de behandeling hiervan is het dierenziekenhuis in Nieuwegein op zoek naar honden met deze problemen.

Honden met verlatingsangst zorgen voor veel problemen voor de omgeving, de baasjes en uiteraard ook voor het dier zelf. "Het is een enorm welzijnsprobleem voor honden. Ze kunnen niet alleen blaffen of dingen vernielen, maar ook de hele dag bevend in een hoekje blijven zitten", legt dierenarts en dierenpsychiater Valerie Jonckheer uit. In dat laatste geval gaat het vaak om een onbekend probleem omdat niemand er last van heeft, en de baas is weg. Dus dan weet niemand dat de hond angstig is.

Hond
Lees ook:
Hond kopen? Dierenorganisaties starten hondenmarktplaats FairDog

Jonckheer raadt alle baasjes dan ook aan om hun huisdier een keer te filmen als ze weg zijn. "Sommige honden blaffen niet als ze bang zijn. Baasjes weten dan vaak niet dat er iets met hun hond aan de hand is omdat hij bij thuiskomst altijd weer blij is."

Placebo

Voor het onderzoek naar de behandeling van verlatingsangst bij honden is ze op zoek naar hondenpatiënten. Honden die meedoen krijgen een medicijn of een placebo toegediend. "Het medicijn is al goedgekeurd dus het is veilig om te gebruiken mits het dier helemaal gezond is."

 

Ondanks
Lees ook:
Ondanks verbod gaat fokken mopshond met platte snuit stug door: 'Misdadig is het'

De dieren die meedoen aan het onderzoek worden van tevoren grondig onderzocht om fysieke problemen uit te sluiten. Ook moeten baasjes hun huisdier van tevoren filmen om zeker te weten dat er geen andere factoren zijn waarom de honden bang zijn. Het onderzoek is kosteloos voor de baasjes.