Lerarentekort

Juf of meester gezocht: kinderen maken wervingsvideo

27 januari 2020 13:51 Aangepast: 27 januari 2020 18:41
De leerlingen van basisschool De Wereldboom in de wervingsvideo Beeld © Still uit video

Het filmpje waarmee basisschool De Wereldboom in Amsterdam hoopt om nieuwe leraren te vinden, krijgt online veel aandacht. Kinderen van de school vragen in een video wie hun nieuwe juf of meester wil worden. Scholen en ouders halen alles uit de kast om het lerarentekort op te lossen. Gaat dit helpen?

Marleen Kerssemakers is een van de ouders die heeft meegewerkt aan de wervingsvideo van De Wereldboom. "Je schrikt je het leplazarus als je hoort dat de school van je kind met een groot probleem zit", zegt ze tegen EditieNL.

"De school is altijd transparant geweest over het lerarentekort. Ze lieten weten dat ze er echt alles aan deden en dat het gewoon niet lukte om de vacatures te vullen. En dat er dus een probleem aan zit te komen."

Ouders in actie

Daarom besloot Kerssemakers de handen ineen te slaan met andere ouders om het dreigende lerarentekort tegen te gaan. Een van hen is cameraman, een werkt in de media en weer een ander is goed met teksten. Kortom: genoeg expertise om een wervingsvideo in elkaar te knutselen.

"Het is een beetje een rebels idee, maar je moet toch wat", vertelt Kerssemakers. "De school is ons heel dankbaar."

Doelgroepdenken

Videostrateeg Sietse Hessinga van het bedrijf Devion vindt het een sterk filmpje geworden. Een succesvolle wervingsvideo is volgens hem niet een-twee-drie gemaakt. "Om te zorgen dat zo'n video een succes wordt, is het volgens hem belangrijk om na te denken over wie precies je kijker is", zegt hij tegen EditieNL.

"Maak je een video voor iemand die op zoek is naar een nieuwe baan? Of voor iemand die helemaal niet op zoek is maar misschien wel getriggerd kan worden door een video? Dat zijn twee verschillende filmpjes."

Emotie

Om het maximale uit de video te halen voor de groep mensen die niet per se op zoek is, moet je volgens Hessinga op emotie inspelen. "Richt je op de voordelen van het beroep. Niet zozeer op de inhoud."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vaker achterstand bij brugklassers, vooral door lerarentekort'

Daar zijn de ouders van de leerlingen van De Wereldboom volgens hem goed in geslaagd. "Ze vragen aandacht voor een probleem, gericht op emotie. Het triggert je. Potentiële medewerkers worden erdoor aangesproken."

Vervolg

De actie kan nog eens extra succesvol worden als er ook een vervolgvideo komt. "Heb je iemands aandacht gewonnen? Heeft hij of zij doorgeklikt? Dan maak je een video voor hen die het echt overwegen om de baan te nemen. In die video's richt je je meer op wat de baan inhoudt. Hoe is het om leraar te zijn?"

Hij gaat verder: "Op de vacaturepagina moet je ook weer een nieuwe video plaatsen. Die richt je op de voordelen van de openstaande vacature." Kortom: wie effectief te werk wil gaan, maakt voor iedere fase een andere video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore