Geadopteerd

Minke vond haar biologische zus via DNA-test: 'We doen toevallig dezelfde studie'

24 januari 2020 09:58 Aangepast: 24 januari 2020 18:42
Minke (in blauwe jas) en Ida Beeld © EditieNL

Stel je voor: je wordt als kind geadopteerd uit China, groeit hier op en komt er via een DNA-test achter dat je een zus hebt in Denemarken. Het klinkt als een goed boek of spannende film, maar het is het waargebeurde verhaal van Minke uit Amersfoort.

Via een DNA-match vond zij haar zus, die ook uit China werd geadopteerd. De twee zijn nu voor het eerst samen en wat blijkt? Ze hebben veel overeenkomsten. Niet alleen qua uiterlijk, maar zeker ook qua innerlijk. En dat terwijl ze jaren niet van elkaars bestaan afwisten.

Terug naar China

Twee jaar geleden besloot Minke (22) uit Amersfoort dat het tijd was om de zoektocht naar haar biologische ouders in China in gang te zetten. "Voor mijn opleiding Chinastudies heb ik een tijd in China gewoond en gestudeerd. Ik ben op Facebook gaan zoeken en zo kwam ik bij een organisatie terecht die daarbij helpt. Dan wordt jouw informatie op een poster gezet met allemaal andere kinderen uit die regio. Die poster wordt vervolgens verspreid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michael (5) zo trots op adoptie dat hij zijn hele klas uitnodigt

Die zoektocht leverde niks op en daarom besloot Minke om afgelopen zomer een DNA-test te doen. "Bij de eerste DNA-bank kreeg ik geen matches. Bij MyHeritage kreeg ik daarentegen meteen een match: 'je hebt een zus'. "Je verwacht die uitkomst totaal niet, vooral omdat ik op zoek was naar m'n ouders. Ik had er geen rekening mee gehouden dat ik een zus buiten China kon hebben. Ik geloofde het eerst eigenlijk niet."

Zelfde jaar geboren

Minke en haar zus Ida (22) uit Denemarken raakten aan de praat op Facebook. "We kwamen erachter dat we in hetzelfde jaar geboren waren en dat er maar negen maanden tussen zat. Maar die leeftijd weet je nooit zeker, want meestal schatten ze de leeftijd. We hadden allebei onze twijfels ook omdat we teleurstelling wilden voorkomen. Maar na nog een DNA-test, lange gesprekken en foto's voelde het zo goed. Toen waren we ervan overtuigd dat we zussen waren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op dezelfde dag uitgerekend: zussen Malu en Joyce kregen vlak na elkaar een zoon

Met de jaarwisseling is Minke samen met haar adoptieouders afgereisd naar Denemarken voor de allereerste ontmoeting. "Eerst was het heel gek om elkaar te zien. We hadden wel met elkaar gesproken via Skype, maar in het echt is het toch anders. De eerste dagen was het behoorlijk raar, want je kent elkaar enerzijds niet maar anderzijds toch wel."

Introvert

Het bijzondere is dat de zussen heel veel dezelfde karaktereigenschappen hebben. "We zijn allebei heel rustig, introvert en geen grote praters. En we hebben dezelfde interesses: we houden allebei van thrillers, we lusten geen kaas. Rood is onze lievelingskleur, we studeren allebei Chinastudies, we kunnen allebei Chinees, we zijn allebei met onze ouders in 2007 terug naar China geweest en hebben allebei tijdens onze studietijd het weeshuis bezocht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meldpunt krijgt in 1 maand al 150 'schrijnende verhalen' van gedwongen adoptie

De zussen gaan dit jaar samen naar China De zussen gaan dit jaar samen naar China

Volgens Biologisch Psycholoog Elsje van Bergen van de Vrije Universiteit is het niet gek dat ze zoveel op elkaar lijken. "Dat ze qua karaktereigenschappen op elkaar lijken is vooral te danken aan het feit dat ze volle zussen zijn en dus genetisch erg overeenkomen." Dat ze ook nog dezelfde studie zijn gaan doen is toch een beetje toeval.  

Voor altijd

De komende dagen is Ida in Nederland, zodat de zussen elkaar nog beter kunnen leren kennen. De spanning van de eerste ontmoeting is er inmiddels af. "Je weet dat je nu voor altijd in elkaars leven zult zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore