Ga naar de inhoud
Patiëntverwisseling

Henk werd op de operatietafel aangezien voor een ander: 'Ik schrok me kapot'

Henk Hesen Beeld © EditieNL

Het zal je maar gebeuren, je ligt op de operatietafel en je wordt klaargemaakt voor de verkeerde ingreep. Het overkwam Henk Hesen. Hij werd aangezien voor een andere patiënt. "U bent toch meneer Poort?"

"Zo, hoe is het nu met u na uw laatste openhartoperatie?", toen Henk dit hoorde terwijl hij op de operatietafel lag, wist hij dat er iets niet goed zat. Henk kwam naar het ziekenhuis voor een stent, een buisje om een ader mee open te houden.

In de wachtkamer werd zijn naam geroepen en na een check van zijn geboortedatum mocht hij door naar de operatiekamer. "Ik ging liggen en kreeg al een operatiedeken over me heen toen de dokter vroeg hoe het na mijn laatste openhartoperatie was gegaan", zegt hij tegen EditieNL.

Overlevingskansen
Lees ook:
Overlevingskansen voor patiënten met kanker opnieuw toegenomen

"Ik dacht: 'Hè, wat is dat dan?' En toen keek de dokter omlaag, naar mijn borst. Ze zei: 'We hebben toch een ader bij u weggehaald? U bent toch meneer Poort?'" Henk schrok zich rot. "Nee joh, ik ben meneer Hesen!"

Verwarring

Henk ging weer terug naar de wachtkamer en mocht even later terugkomen voor een tweede poging. Maar de verwarring was nog steeds niet voorbij. Toen hij de artsen hoorden bakkeleien over zijn medicatie en waar ze hem konden prikken, was voor hem de maat vol. "Wat zijn jullie allemaal aan het doen?", riep hij. Henk besloot te vertrekken.

De ervaring in het ziekenhuis bezorgt Henk nog steeds slapeloze nachten. Gelukkig komen incidenten als deze niet vaak voor. "Gevallen als deze zijn uitzonderlijk", zegt Thom Meens van  Patiëntenfederatie Nederland.

'Zorg dat je alert bent'

"We horen weleens van patiënten dat hun linkerarm wordt klaargemaakt voor een operatie, terwijl het de rechterarm moet zijn. 'Zorg dat je alert bent', zeggen we altijd tegen patiënten."

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, waar het incident van Henk plaatsvond, wil inhoudelijk niet op de zaak reageren. "Wij vinden het heel vervelend dat deze persoon een vervelende ervaring heeft gehad in ons ziekenhuis. Wij zijn zelf in contact met de patiënt, maar in de media mogen wij hier wegens privacyredenen niets over zeggen."

Bekijk hier de video:

02:36