Vijf uur per dag

Verslaafd aan series kijken: 'Ik kan geen dag zonder'

23 januari 2020 11:51 Aangepast: 23 januari 2020 18:35
Linda moet elke dag series kijken Beeld © EditieNL

In Engeland zijn voor het eerst mensen behandeld voor een bingewatchverslaving. De patiënten merkten dat streamingdiensten hun leven hadden overgenomen. Ook in ons land zijn er mensen die elke dag series moeten kijken. Linda is er een van.

Het is dat Linda (24) een fulltime baan heeft, maar anders zou ze de hele dag series kijken. Vier jaar geleden, toen ze nog niet werkte keek ze zo'n acht uur per dag.

"Ik kan geen dag zonder", zegt ze tegen EditieNL. Linda begon met bingen toen haar vader ziek was en ze in haar examenperiode zat. Ze wilde afleiding en begon series te kijken. In haar studententijd had ze er nog meer tijd voor. "Ik keek toen zo'n acht uur per dag naar series. 's Ochtends voor school en als ik thuis kwam om drie uur dan keek ik nog zes uur. Op dagen dat ik niet naar school hoefde keek ik de hele dag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NPO wil samenwerken met Netflix en Videoland

Al is het nu wat minder geworden, zodra er een nieuwe serie verschijnt moét ze kijken. "Als ik weet dat er een nieuwe serie uitkomt dan blok ik mijn agenda en kan ik niet meer stoppen met kijken."

Label

Het klinkt als een regelrechte verslaving. Toch is het volgens verslavingsonderzoeker Harmen Beurmanjer van Novadic Kentron nooit wetenschappelijk aangetoond dat bingewatchen een verslaving is. "Er zitten wel verslavingselementen in. In veel series zitten beloningen, waardoor mensen blijven kijken." Maar hij vindt niet dat we bingewatchen meteen moeten labelen als verslaving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wanneer Mocro Maffia weer op Videoland verschijnt

"Particuliere klinieken spelen vaak in op hypes zoals bingewatchen. Ze bieden behandelingen aan om er geld aan te verdienen, maar een echte verslaving is het niet. Bij een verslaving beheerst een bepaald gedrag je leven zo erg dat je niet kunt functioneren zonder."

Frustrerend

Linda kijkt nu nog ongeveer vijf uur per dag naar series. Ze ziet het zelf wel een beetje als een verslaving. "Als ik niet kan slapen dan moet ik een serie kijken. Ik vind het frustrerend dat het zo'n automatisme is geworden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van