Ga naar de inhoud
Polyglot

Carole spreekt 10 talen: zo leer je het snelst een nieuwe taal

Carola met een van haar woordenboekjes. Beeld © EditieNL

Nederlands, Engels, Duits, Frans, Latijn, Grieks, Kroatisch, Italiaans, Spaans, Portugees, Indonesisch en inmiddels ook een beetje Arabisch. Carole spreekt het allemaal. Hoe ze dat geleerd heeft? "Dompel je onder in de taal."

Het is misschien ook niet heel verrassend dat Carole iets met taal doet, ze is lerares Engels en Spaans. "Tijdens mijn studie in Amsterdam ben ik gaan salsadansen en daardoor heb ik Spaans geleerd." Toch was dit niet de eerste vreemde taal die ze leerde, ze werd tweetalig opgevoed met Engels en Nederlands. En na de middelbare school ging ze in Italië werken en daar leerde ze Italiaans.

Jan
Lees ook:
Jan Smit krijgt Engelse les van de nonnen in Vught

De andere talen leerde ze ook tussen neus en lippen door. "Ik ben als gids en reisleider gaan werken en daardoor leerde ik goed switchen tussen talen."

Arabisch

"Toen ik uiteindelijk negen talen sprak vond ik dat maar een stom getal. Ik gaf destijds les in Gorinchem aan een grote gemeenschap Griekse mensen dus toen heb ik Nieuw Grieks geleerd. Daarna heb ik Syrische mensen begeleid in een AZC en door veel met hen om te gaan ben ik nu Arabisch aan het leren." Toch vindt ze die laatste taal wel moeilijk, vooral qua vervoegingen. Maar ze laat zich er niet door tegenhouden.

En dat is volgens Hoogleraar Didactiek van Vreemde Talen Rick de Graaff de beste manier. "Een taal leer je om te communiceren en door te communiceren. Je moet de taal veel gebruiken en je vooral in het begin niet te druk maken of je het wel goed doet."

Jeangu
Lees ook:
Jeangu Macrooy werkt met taalcoach aan songfestivallied

Onderdompelen 

Carole heeft haar hele leven nieuwe talen bijgeleerd. Volgens De Graaff ben je ook nooit te oud om te leren. "Er wordt weleens gezegd dat je een vreemde taal het beste leert als je jong bent. Maar dat is niet perse zo. Een taal leer je het beste door het de hele dag te doen en door veel te communiceren. Als je wat ouder bent dan ben je dat al gewend en dan weet je hoe je dat moet doen."

Dat geldt ook voor Carole, ze leerde al haar talen gewoon in de praktijk. "Je onderdompelen is toch wel de beste manier om een taal te leren."

Bekijk hier de video:

02:42
Bron: Editie NL