Taart kapot maken

Cake smash foto's populair: 'Vooral veel vraag naar unicorns en Disney'

22 januari 2020 16:00 Aangepast: 22 januari 2020 17:35
Djez (8 maanden) krijgt een cake smash foto in circusthema. Beeld © Editie NL

Het is een fenomeen dat over is komen waaien uit de Verenigde Staten en in ons land snel populairder wordt: de cake smash. Het idee? Een foto van je kind maken terwijl het een verjaardagstaart vermorzelt.

"Het is een leuke foto voor nu en een mooie herinnering voor later", zegt Rebecca, moeder van Djez, tegen Editie NL. Haar 8 maanden oude zoon is omgetoverd tot circusdirecteur voor zijn eerste cake smash. 

De studio van Marscha Enkelaar, van Masafotografie, wordt dagelijks voor dit soort cake smashes omgetoverd. "Vooral unicorn, Peter Pan en alles dat met Disney te maken heeft is populair." Veel ouders gebruiken de foto voor de uitnodigingskaart voor de eerste verjaardag van hun kleine. "Het is een mooie manier om het eerste jaar af te sluiten." 

Een cake smash in Disneythema. Een cake smash in Disneythema.
Peter Pan. Peter Pan.

Marscha merkt dat de vraag naar dit soort kiekjes sterk toeneemt. "En ouders worden ook steeds kritischer. Vroeger werd er alleen gevraagd om een blauwe, roze of gele achtergrond. Tegenwoordig moeten er meer details en een echt thema in de foto zitten."

Kleine taartjes

En de taart niet te vergeten. Met een slagroomtaart van de supermarkt nemen ouders geen genoegen. Natasja Winkelman van Zoete Smaken maakte de circustent voor Djez. "Het zijn vaak kleinere taartjes die makkelijk te smashen zijn, maar er gaat veel tijd in zitten. Met een gemiddelde taart ben ik al snel een paar uur bezig. Alles wordt met de hand gemaakt. Ik ben een pietje precies."

De circustaart. De circustaart.

Natasja maakt al jaren taarten en ziet de vraag naar speciale smash cakes toenemen. "Sommigen willen een klassieke, eenvoudige taart, maar ik heb ook wel eens een Koekiemonster moeten maken."

'Binnen twee seconden kapot'

Hoewel het idee is dat kinderen de taart volledig slopen en lekker vies worden, gebeurt dat volgens Marscha niet altijd. "Kinderen wordt geleerd dat ze netjes moeten eten, dus vaak eten ze de taart rustig op."

Als een taart wel meteen kapot gaat, vindt Natasja dat niet erg. "Ik haal heel veel plezier uit het maken en lig er niet wakker van dat mijn werk binnen twee seconden weg is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore