Andere kant van de wereld

Broodje wereld: wat is onze tegenpool?

22 januari 2020 13:48 Aangepast: 22 januari 2020 18:42
Een broodje wereld in het klein Beeld © EditieNL

Twee sneetjes Casinowit met een aardbol ertussen. Zo ziet een broodje wereld eruit. Een Spanjaard en een Nieuw-Zeelander maakte het grootste broodje ooit door tegelijk precies aan de andere kant van de wereld een broodje op de grond te leggen. Kunnen wij dat ook maken? Wat ligt er voor ons precies aan de andere kant van de wereld?

Dat het gelukt is, is eigenlijk best knap want: "Er zijn niet veel plekken op de wereld waarbij aan de andere kant van de aardbol ook land is", zegt Frank Beijen van tijdschrift Quest tegen EditieNL. "De aarde is voor 70 procent bedekt met water, slechts 30 procent is land. Dan is de kans niet groot dat er aan de andere kant iets van die 30 procent is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze Nieuw-Zeelander en Spanjaard maakten een 'broodje wereld'

Nederland heeft helaas een grote plas water als tegenpool. "De tegenpool van Europa is voor een groot deel de stille oceaan. Met als uitzondering Spanje en Portugal, die landen liggen recht tegenover Nieuw Zeeland."

Dit is onze tegenpool Dit is onze tegenpool

Waar je verder nog meer een broodje wereld van kan maken is Zuidoost Azië, dat ligt voor een groot deel tegenover Zuid Amerika.

Wil je zien welk land welke tegenpool heeft? Dat kun je opzoeken via dit linkje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore