Ga naar de inhoud
New Yorks voorbeeld

Verschoontafel ook op herentoilet: 'Dat het de taak van de vrouw is slaat nergens op'

instagram.com/3boys_1goal Beeld © instagram.com/3boys_1goal

In New York is het verplicht om niet alleen op het damestoilet maar ook op het herentoilet verschoontafels te installeren. Zodat ook vaders hun kinderen kunnen voorzien van een schone luier. Moeten we dat in Nederland ook willen?

De Amerikaanse vader Donte Palmer plaatste vorig jaar een foto op Instagram waarop te zien is hoe hij hurkend op het herentoilet zijn kindje verschoont. Hij startte daarmee een revolutie. Vaders deelden onder de hashtag #squatforchange (hurken voor verandering, red.) hoe zij hun kroost hurkend verschonen omdat er geen verschoontafel op het herentoilet is.

Met resultaat dus, New Yorkse vaders kunnen nu naar hartenlust verschonen. Nederland zou hier volgens Margriet van Heesch, hoogleraar sociologie aan de UvA, een voorbeeld aan kunnen nemen. "De traditionele rolverdeling is in onze cultuur en op openbare plekken nog heel erg aanwezig."

"Het slaat natuurlijk nergens op dat het de taak van de vrouw is om de kinderen te verschonen en dat mannen dat niet zouden willen of kunnen."

Rolverdeling doorbreken

Dat vindt ook Hein Martens van restaurant Dende in Leiden. Dat restaurant heeft, om een statement te maken, de verschoontafel op het herentoilet geplaatst in plaats van op het damestoilet.

"We willen de traditionele rolverdeling bewust doorbreken. Het is toch vaak zo dat als koppels gaan uiteten, dat het aan de vrouw is om het kind te verschonen", zegt hij tegen EditieNL. Volgens Martens kunnen en willen mannen het net zo goed als vrouwen.

Zwanger?
Lees ook:
Zwanger? Pas op met verschonen van luiers

Of meer restaurants zijn voorbeeld gaan volgen is nog even afwachten, al hebben de Nederlandse mannen er wel oren naar. Zwitsal peilde dit onder mannen en wat blijkt: 65 procent van de vaders vindt dat er meer verschoonplekken op herentoiletten moeten komen.

Bekijk hier de video:

02:54