Ga naar de inhoud
Plassen over planten

Kunnen astronauten op Mars straks voedsel kweken dankzij eigen urine?

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Een bijzondere vondst aan de Wageningen Universiteit. Onderzoeker Wieger Wamelink ontdekte een manier hoe gewassen in de toekomst mogelijk kunnen groeien op Mars en op de maan. Namelijk met behulp van de urine van mensen.

Je zou er misschien niet zo een-twee-drie aan denken, maar mensenurine blijkt een goed mestmiddel voor het kweken van gewassen. Dat ontdekte Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit.

Te duur

Hij onderzoekt hoe astronauten op Mars of op de maan kunnen overleven zonder dat er vanaf de aarde voedsel heen en weer gestuurd moet worden. "Dat zou namelijk niet mogelijk zijn vanwege de hoge kosten", legt Wamelink uit aan EditieNL.

Op
Lees ook:
Op het menu van Mars-astronauten: macaroni en kaas

Met behulp van hun eigen plas zouden astronauten mogelijk zelf hun voedsel kunnen kweken. Dat komt doordat urine fosfaat bevat, een belangrijke stof die nodig is om planten te laten groeien.

Struviet

Fosfaat komt in ons urine terecht doordat het in veel van onze voeding zit. Per dag plassen we zo'n 1,1 gram fosfaat. In Amsterdam wordt deze stof uit het rioolwater gehaald. Daar maakt Waternet struviet van, een soort vruchtbaar soort mest waar dus urine in zit.

"Uit het rioolwater van 1 miljoen Amsterdammers halen we 2.500 kilo struviet per dag. Jaarlijks is dit goed voor 1.000 ton struviet", vertelt een woordvoerder aan EditieNL. "Dit is genoeg mest voor maar liefst 10.000 voetbalvelden."

Astronautenplas

Wieger Wamelink gebruikt die struviet op z'n beurt voor zijn project. Hij heeft marsgrond nagemaakt en deze met de bijzondere mest bewerkt. "Het idee is dat astronauten plas opsparen voor de marsbodem", aldus Wamelink.

Hier
Lees ook:
Hier kunnen astronauten trainen voor missies naar Mars

Het project werpt z'n vruchten af. Wamelink is verbaasd over het resultaat. "De sperzieboonplanten op struvietgrond zijn twee tot drie keer zo hoog als die zonder. Het lijkt erop dat die maanbodem beter is dan potgrond."

Zijn zelfgekweekte bonen kan hij alleen niet proeven. "Ik moet ervan afblijven. Dat is heel moeilijk. Maar er kunnen vervelende stofjes in zitten, zoals medicijn- of drugsresten en bepaalde bacteriën."

Bekijk hier de video:

03:01
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl