Ouwehands Dierenpark

Het is gelukt: de reuzenpanda's hebben voor het eerst gepaard

20 januari 2020 15:11 Aangepast: 20 januari 2020 15:28
Vrouwtje Wu Wen en mannetje Xing Ya in actie Beeld © Ouwehands Dierenpark

Er wordt al sinds hun komst in Nederland op gehoopt, maar zaterdag was het toch echt zover: de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark Rhenen hebben voor het eerst gepaard. Of de daad ook z'n vruchten afwerpt, is nog even afwachten.

Al sinds de komst van de reuzenpanda's in 2017 hebben de pandaverzorgers naar dit moment toegewerkt. De vreugde was dan ook groot toen Wu Wen en Xing Ya zaterdag 18 januari voor het eerst met elkaar paarden.

Moeilijk proces

Het voortplantingsproces gaat bij panda's niet zonder moeite. De vrouwtjes zijn maar een paar dagen per jaar vruchtbaar. Daarom is het belangrijk om goed te monitoren wanneer la moment suprême aanbreekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pasgeboren kleine panda Artis voor het eerst buiten

Voorbereiding

De pandaverzorgers zijn er dan ook flink druk mee geweest. De afgelopen weken is Wu Wen's urine vrijwel dagelijks gecheckt om haar hormoonpiek te bepalen en zo te kunnen vaststellen of ze vruchtbaar was.

Daarnaast zijn de panda's de afgelopen jaren op verschillende manieren voorbereid op hun eerste ontmoeting. Zo werd de urine van de panda's in het verblijf van de ander verspreid, kreeg Xing Ya geluidsopnames te horen van reuzenpandamannen in de paartijd en is hij getraind om op zijn achterpoten te staan zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fenomenaal nieuws': pandatweeling geboren in Belgische dierentuin

Of er kleine panda's op komst zijn, is nog de vraag. De hormonen in de urine van Wu Wen blijven dagelijks gemonitord en zullen moeten uitwijzen of het een succesvolle paring is geweest.

Bedreigde diersoort

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog 1.864 reuzenpanda’s in het wild leven. Fok van reuzenpanda’s is belangrijk voor het genetisch en demografisch gezond houden van de populatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore