Ga naar de inhoud
Lelystad de lelijkste

'Treurgids' toont lelijkste plekken in Nederland: 'Imperfectie is aantrekkelijk'

Delfzijl is een van de plaatsen in de gids Beeld © Mark van Wonderen

Geen boek met pittoreske straatjes en bruisende wijken, maar eentje met vervallen gebouwen en vergane glorie. Mark van Wonderen maakte een gids met de lelijkste plekken van Nederland. "Het centrum van Lelystad is één grote aaneenschakeling van mislukte projecten."

Vandaag is-ie officieel gelanceerd: het boek Treurtips, met daarin de treurigste plekken die Nederland te bieden heeft. Het is gemaakt door Mark van Wonderen, groot liefhebber van – zoals hij het zelf noemt – 'aandoenlijke treurnis'.

Perfectie is nep

"Treurnis en verval heeft altijd mijn voorkeur gehad. Het wijkt af van het gangbare, van wat we altijd zien", vertelt de auteur aan EditieNL. "Alles moet altijd maar mooi en perfect zijn, maar imperfectie is stiekem aantrekkelijker. Het leeft, het heeft een rafelrandje. Perfectie is nep."

De afgelopen jaren plaatste Van Wonderen regelmatig foto's van treurnis en vergane glorie op social media. "Ik kreeg daar zoveel reacties op dat ik dacht: daar moet ik wat mee. Die plaatsen verdienen een reisgids. Dit is het echte Nederland."

Echte tips

De locaties in het boek zijn dan ook daadwerkelijk als tips bedoeld – en niet als lijst met plekken waar je juist niet naartoe moet. "Deze plaatsen verdienen het absoluut om bezocht te worden. Ik heb het geschreven voor Nederlanders die de toerist willen uithangen in eigen land. Kies eens voor iets anders dan de Waddeneilanden, Amsterdam, Zuid-Limburg of de Keukenhof."

Op onderzoek

Van Wonderen heeft vooraf uitgebreid research gedaan. "Ik heb hele avonden op Google Maps doorgebracht, op zoek naar de beste plekken. Ook heb ik veel tips gekregen via social media. Vervolgens ben ik gewoon heel veel gaan rondlopen."

Hoog op zijn lijstje staat Lelystad. "Dat is de heilige graal. Ideaal voor liefhebbers van aandoenlijke treurnis. In sommige steden heb je een mooie binnenstad met daarbuiten minder aantrekkelijke wijken, maar in Lelystad is het precies andersom. Zodra je het treinstation uitloopt volgt één grote aaneenschakeling van mislukte projecten."

Ook in zijn top vijf: Roosendaal, Den Helder, Delfzijl en Heerlen. "Die plaatsen kan ik absoluut aanbevelen."

Meer vergane glorie

Treurtips is overigens niet het eerste boek van Marks hand dat over vergane glorie gaat. In 2018 publiceerde hij CHIN.IND.SPEC.REST., over de uitstervende Chinese restaurants in Nederland.

Fotoboek
Lees ook:
Fotoboek als ode aan 'De Chinees': 'Jammer dat ze verdwijnen'