Ga naar de inhoud
Nachtelijke vette hap

Kapsalon happen na het stappen: is 's nachts snacken ongezonder dan overdag?

Veel mensen scoren na het stappen een vette hap Beeld © ANP

Even een kapsalon of een broodje kebab halen na het stappen. Als het aan de Partij voor de Dieren in Rotterdam ligt, zit het er niet meer in. Nachtelijk snacken zou overgewicht namelijk in de hand zou werken. Maar is dat wel echt zo?

Wie weleens uitgaat tot in de vroege uurtjes, maakt zich er misschien ook schuldig aan: een nachtelijke vette hap. Fastfoodketens doen 's nachts goede zaken. Onlangs kreeg de McDrive in de Rotterdamse wijk Delfshaven nog een vergunning om de hele nacht open te zijn.

Overgewicht

Een slechte zaak, vindt de Partij voor de Dieren (PvdD) in Rotterdam. 's Nachts een vette hap scoren zou overgewicht in de hand werken. Daarom zouden er geen nieuwe vergunningen gegeven moeten worden aan fastfoodketens om na 23.00 uur open te zijn, vindt de partij.

"Dit is een eerste stap in onze strijd tegen overgewicht. We zijn de stad met de meeste inwoners met overgewicht van heel Nederland. We willen dat Rotterdammers minder in de verleiding komen om de verkeerde eetkeuze te maken", zegt PvdD-fractievoorzitter Ruud van der Velden tegen EditieNL.

Te
Lees ook:
Te veel snackbars en fastfoodketens in Almere? Partij voor de Dieren wil actie

Maar is het echt zo ongezond om 's nachts te snacken? Volgens Gerda Pot, onderzoeker Voeding & Gezondheid aan het Louis Bolk Instituut, maakt het tijdstip wel degelijk uit. "Wanneer we eten is net zo belangrijk als wát we eten", vertelt ze aan EditieNL.

Ritme verstoord

Daarnaast blijkt uit haar onderzoek dat mensen die regelmatig eten slanker zijn, terwijl ze meer calorieën binnenkrijgen. "Als we onregelmatig of 's nachts eten wordt ons biologische ritme verstoord. Het is daarom niet verstandig om te doen."

Spijsvertering

Dat heeft er alles mee te maken dat de spijsverteringsprocessen – die onder meer vetopname regelen – 's nachts vertraagd werken. "Het eten wordt dan in veel lagere mate omgezet in energie, dus verbrand. Bovendien krijg je op die manier te veel calorieën binnen, want je eet ook nog een extra maaltijd en ook daarvan kom je uiteindelijk aan."

Rotterdam
Lees ook:
Rotterdam wil minder fastfoodzaken: 'Hamburger makkelijker te krijgen dan appel'

Toch is een sporadisch nachtelijk bezoekje aan de snackbar of kebabtent volgens Pot geen ramp. "Als je niet meerdere keren per week gaat, blijft het negatieve effect beperkt. Pas als het structureel is – bijvoorbeeld als je veel nachtdiensten draait en daarna gaat snacken – is het nadelig."

Gezond eten

"Ik zou hier dus als overheid niet zo sterk op ingaan, maar de aandacht focussen op het aantrekkelijk maken van gezond eten overdag. Wanneer het de meeste mensen betreft", concludeert Pot.

Bekijk hier de video:

02:42