Ga naar de inhoud
Coldcasekalender

Sedar (13) werd doodgeschoten bij sneeuwballengevecht: politie doet ultieme poging

Janet en een foto van haar vermoorde broertje. Beeld © Janet

Sedar Soares was pas 13 jaar oud toen hij op 1 februari 2003 werd vermoord tijdens een sneeuwballengevecht. Hij gooide vanaf het parkeerdek bij metrostation Slinge in Rotterdam sneeuwballen naar passerende auto's en voetgangers. Ook naar een rode Honda Civic. Dat kostte Sedar zijn leven.

De man die uit de auto stapte, was woest. Hij pakte een vuurwapen en schoot vier keer. Sedar werd geraakt en overleed de volgende dag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Het is één van de zaken die in de coldcasekalender staat die de politie vandaag verspreidt in gevangenissen en tbs-instellingen. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken. 

Zeventien jaar later zit er nog altijd niemand vast voor de moord. Sedars zus Janet hoopt dat de coldcasekalender daar verandering in brengt.
"De tijd is echt voorbij gevlogen. Je denkt er niet meer elke dag aan maar er zijn altijd familiefeesten of verjaardagen. Dan ga je er weer over nadenken. Als ik nu zijn vrienden zie, die hebben nu ook allemaal kinderen, dan vraag ik me af of hij ook al kinderen zou hebben gehad."

Onrust

Er is in al die jaren van alles gebeurd. Er is iemand aangehouden en veroordeeld. Maar doordat getuigen hun verklaring introkken, is de verdachte die vast zat voor de moord in hoger beroep vrijgesproken. "Zolang de dader niet gepakt is blijf je toch die onrust houden, je kan het niet helemaal afsluiten."

Janet hoopt dat er nu wel iemand iets durft te zeggen. "Ik begrijp gewoon niet waarom mensen niet praten. Er moet toch iemand zijn die het gezien heeft? Ik hoop dat deze kalender ervoor zorgt dat het aan iemands geweten gaat knagen."

Bekijk hier de video:

03:07

Ook de 36-jarige Kevin America staat in de kalender. Hij werd in de nacht van 29 december op 30 december 2012 doodgeschoten, vlak om de hoek bij zijn huis in Nijmegen nadat hij zijn auto had geparkeerd. Omstanders hoorden de schoten, troffen Kevin zwaargewond aan en alarmeerden de hulpdiensten. Diezelfde nacht overleed hij.

Held van de familie

Zijn zus Derinda hoorde het nieuws van haar schoonzus. "Kevin is dood", vertelde ze. "Kevin dood, dat kan niet. Zo'n schietpartij gebeurt bij anderen", was Derinda's eerste reactie. "Voor mij was het onmogelijk dat hij was doodgeschoten. Hij was mijn held. De held van de familie. Hij stond altijd voor iedereen klaar."

Kevin was degene die iedereen bij elkaar hield, vertelt Derinda. "Hij wist iedereen met zijn aanwezigheid te verbinden. Zelfs mensen die niet echt een band met elkaar hadden. Door een beetje de clown uit te hangen, kreeg hij mensen samen aan het lachen." 

Aziz
Lees ook:
Aziz werd in 1991 dood gevonden in zijn kofferbak, nu is er een verdachte

Honderden tips

De politie heeft voor het vierde jaar op rij een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen. Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd. Voor zover bekend is er nog geen zaak opgelost door de kalender. 

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn geen vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips.

De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

Scenario's over wat er met Kevin gebeurd kon zijn, passeerden de revue. In Derinda's omgeving werd gespeculeerd. Roddels deden de ronde. "Ik heb mijn eigen scenario's gehad. Hij was bokser en werkte als uitsmijter bij een nachtclub. Misschien had hij ruzie met iemand. Toentertijd moest hij best wat mensen buiten zetten met grove acties. Je weet maar nooit."

Van de politie hoorde ze het scenario dat criminaliteit een rol kon spelen. "Ze dachten dat hij kamers klaarmaakte voor hennepteelt. Ik had dat niet verwacht."

Na
Lees ook:
Na 25 jaar nog geen spoor van vermiste Tanja Groen (18): 'Je kunt het nooit verwerken'

Ze heeft nog altijd geen flauw idee wie haar broer vermoord kan hebben. De dader vinden zou voor Derinda en haar familie betekenen dat ze een hoofdstuk kan afsluiten. "Vanbinnen weet ik wel dat dit opgelost wordt."

Machteloosheid

Derinda is 'superblij' met de coldcasekalender. "Dit geeft weer beweging. Je staat als nabestaande stil. Je staat machteloos en weet niet wat je moet doen. De kalender geeft weer de mogelijkheid om in actie te kunnen komen. Dat Kevin zeven jaar geleden is vermoord, betekent niet dat de zaak dood is, dat  hij stil moet staan. Stilstaande wateren gaan stinken. Daar gaan wij niet voor."

Nabestaande cold case-zaak: "Nieuwe technologie geeft hoop"

01:34
RTL Nieuws sprak in 2018 met de nabestaanden van Wickey van der Meijs.