Onderzoek

Het werkt: even lekker uithuilen bij een virtueel persoon

16 januari 2020 17:17 Aangepast: 17 januari 2020 08:51
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Je relatie is uit en je gaat eens even goed uithuilen bij een vriendin. Op de korte termijn lucht dat lekker op – maar op de lange termijn helpt het niet. Wil je er langer profijt van hebben? Lucht je hart dan eens bij een virtueel persoon, een zogenaamde avatar.

"Van een virtueel iemand verwacht je minder empathie dan van een echt mens", legt sociaal psycholoog Lisanne Pauw uit. Zij promoveert morgen op dit onderwerp aan de UvA.

Geen oordeel

"Van een avatar verwacht je geen oordeel en daardoor ben je misschien eerder geneigd om rationele steun te accepteren." En daar heb je op de lange termijn meer aan.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Mercedes toont Avatar-auto met bewegende schubben

Van een vriendin verwacht je steun en begrip en dat krijg je vaak ook. Maar daardoor heb je volgens de onderzoeker eerder de kans om in die negatieve gevoelens te blijven hangen. Een avatar kan eerder tegen je zeggen dat je moet proberen om het positieve van iets in te zien.

De avatar die Lisanne gebruikte in haar onderzoek De avatar die Lisanne gebruikte in haar onderzoek

Gebrek aan emotie

Robot-expert Randall van Poelvoorde van RobotXperience verbaast zich niet over de resultaten van het onderzoek. "Een avatar wordt net als een robot niet belemmerd door het eigen gevoel. En juist dat gebrek aan emotie kan een voordeel zijn."

We schamen ons volgens de onderzoekster namelijk minder voor onze problemen bij een robot of avatar. Daardoor zouden we eerder ons hart luchten. Maar gaat een virtueel persoon een psycholoog vervangen? Pauw denkt van niet. "Het zou wel een goede toevoeging kunnen zijn om mensen die op lange wachtlijsten staan, alvast gesprekken te laten voeren met een avatar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aan deze realistische VR-avatars werkt Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van