Prestatie

Ook superstagiairs in Nederland: Mei ontdekte nieuw diertje tijdens stage

15 januari 2020 14:18 Aangepast: 16 januari 2020 08:51
Mei met haar ontdekking Beeld © EditieNL

Een grote ontdekking doen tijdens je stage. Dat is voor veel stagiairs een droom. Het overkwam de 17-jarige Amerikaan Wolf Cukier. Hij ontdekte op de derde dag van zijn stage bij NASA een nieuwe planeet. Ook in Nederland hebben we superstagiairs. Mei Nelissen is er eentje.

Ze ontdekte tijdens haar stage in 2018 bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een nieuw diertje. Ze studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht en was op het moment van de ontdekking 21 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

17-jarige stagiair NASA ontdekt planeet met twee zonnen

"Het is de droom van elke bioloog om een nieuwe diersoort te ontdekken", zegt Mei Nelissen tegen EditieNL. "Het kwam totaal onverwachts. Het onderzoek waarvoor ik daar was, ging helemaal niet om het ontdekken van een nieuwe soort." Toch gebeurde dat: ze ontdekte een copepod, oftewel een eenoogkreeftje.

"Ik deed onderzoek naar de link tussen mosselen die in ondiep water en in de diepzee leven. In de diepzee is het niet uitzonderlijk een nieuwe diersoort te vinden. Maar in ondiep water wel. En dat gebeurde dus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mbo-stagiair krijgt voortaan zelfde stagevergoeding van Rijk

Een mooie ontdekking, en daarmee voor haar ook een succesvolle stage. Maar of ze er echt wat aan gehad heeft? "Ik ben uiteindelijk wel een andere richting op gegaan. Ik studeer nu geologie."

Stempel op je carrière

Toch kun je met een stage wel een stempel op je carrière drukken. "Als je het daar goed doet, dan heb je al positieve referenties van mensen die met je gewerkt hebben", zegt Hanneke de Haas van StudentenBureau.

Al hoeft volgens haar niet elke stagiair een nieuwe planeet of diersoort te ontdekken. "Je hoeft de lat niet zo hoog te leggen, zoals bij de NASA, maar je moet hem wel hoog leggen. Je komt toch altijd onder de lat uit, maar dat is dan ook goed. Als je van tevoren weet: ik ga hier geen waarde toevoegen, dan wordt het niets."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore