Ga naar de inhoud
NikkieTutorials

Trans mensen wachten jaren op operatie: 'Je kunt nóg niet jezelf zijn'

Jayden (18) is transgender en staat op een wachtlijst. Beeld © Editie NL

Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, wordt overladen met positieve reacties na haar coming-out als transgender. Onder de reacties zijn veel jonge trans personen die zeggen door haar geïnspireerd te zijn. Maar het pad dat zij nog moeten bewandelen, is niet makkelijk. Alleen al vanwege de lange wachttijden in de zorg.

Jayden (18) wist van kleins af aan al dat hij een jongen wilde zijn. "Ik deed als kleuter Spidermanpakjes aan omdat ik dat stoer vond. Ik ben in het verkeerde lichaam geboren", zegt hij tegen Editie NL. "Toen ik net op de middelbare school zat, ben ik uit de kast gekomen tegenover mijn ouders. Dit durfde ik nadat ik online coming-outvideo's van transgenders had gezien. Zij hebben mij geïnspireerd."

Gechanteerde
Lees ook:
Gechanteerde NikkieTutorials onthult in video: 'Ik ben transgender'

Jayden kan zich goed voorstellen dat Nikkie de Jager op dit moment veel jongere trans mensen inspireert om de grote stap te zetten. 'Het is een heel lastige periode, waarin je worstelt met jezelf. Het heeft bij mij ook tijdje geduurd voordat ik er echt klaar voor was om van geslacht te veranderen."

Twee jaar wachten

Maar zodra iemand dat belangrijke besluit neemt, duurt het helaas nog ontzettend lang voordat de geslachtsoperatie daadwerkelijk plaats kan vinden. Jayden heeft twee jaar moeten wachten op een intakegesprek. "Verschrikkelijk was dat. Je bent er eindelijk klaar voor om de persoon te worden die je wil zijn en dan moet je nog zoveel geduld hebben. Je kan daardoor jezelf niet zijn."

De wachttijd is zo lang, omdat er in Nederland maar twee ziekenhuizen zijn die deze operatie uitvoeren: het UMCG en het Amsterdam UMC. "In Groningen moeten mensen 42 weken wachten op een intake. Bij het Amsterdam UMC duurt het momenteel zelf 77 weken voor jongeren en 103 weken voor volwassenen", vertelt Stefano La Heijne LHBT Netwerk Zeeland.

Hormoonspuiten van de zwarte markt

Hij ziet dan ook dat veel Zeeuwse trans mensen ervoor kiezen om de operatie in België te ondergaan. "De laatste jaren zijn er natuurlijk meer mensen voor uit durven komen dat ze transgender zijn. Dat ze vervolgens zo lang moeten wachten is vreselijk", zegt La Heijne. "Sommige jongeren gaan zelfs naar Thailand of grijpen naar de zwarte markt om aan hormoonspuiten te komen. Dat wil je natuurlijk echt niet."

NikkieTutorials
Lees ook:
NikkieTutorials overladen met positieve reacties na coming-out: 'Ik geniet enorm'

Jayden spuit sinds kort hormonen. "Ik merk wel dat mijn gezicht aan het veranderen is en mijn omgeving merkt het ook. Eerst wisten mensen niet goed of ik nou jongen of meisje was, nu zie ik er steeds meer uit als een jongen."

Toch moet hij waarschijnlijk nog een aantal jaren wachten voordat hij de definitieve operatie kan ondergaan. "Dat wachten lijkt me weer vreselijk."

Bekijk hier de video:

02:58