Ga naar de inhoud
Waarschuwing

Influencen lijkt droombaan, maar is het niet: 'Veel te veel mensen willen het'

Joran is succesvol influencer Beeld © Joran Beeftink

Een leven als influencer, voor veel jongeren is het de ultieme droom. Toch lijkt het werk van een beroemde Instagrammer of YouTuber vaak rooskleuriger dan het is. "Ze zien niet dat het hard werken is en hebben geen idee hoeveel tijd erin gaat zitten."

Influencen is een gewild beroep, wijst onderzoek uit. In de top 3 van populairste beroepen onder Britse jongeren staat social media influencer op de tweede plek, gevolgd door YouTuber. Alleen dokter staat hoger in de lijst. Dat blijkt uit cijfers van marketingbureau AWIN.

Ook in Amerika wordt het gezien als een droomberoep: daar geeft 54 procent van de jongeren aan influencer te willen worden, meldt technologiebedrijf Morning Consult.

'Je wil het niet'

Nicolette van Dam en Bas Smit laten op Instagram weten te schrikken van de cijfers. Het BN'er-koppel plaatste daarom een pleidooi tégen het beroep. "Geloof me, je wil het niet. Influencers zijn allemaal bloedje onzeker."

Influencer
Lees ook:
Influencer = insta-schooier

Ze gaan verder: "Influencers hikken tegen een depressie aan door de druk van likes, volgers, etc. Ze concurreren elkaar dood en net als bij dj's en topsporters is er maar een handjevol dat er echt geld mee verdient."

Bas en Nicolette benadrukken dat je maar beter trots kunt zijn op je 'normale' baan, en dat er geen reden is om tegen influencers op te kijken. "Aan het eind van de dag heb jij iets opgebouwd, en hebben zij allemaal een leeg nep bestaan met een zeer onzekere toekomst."

Jongerenexpert Nina Hoek van Dijke van communicatiebureau Jong & Je Wil Wat beaamt dat veel jongeren influencer willen worden. "Tien jaar terug wilde iedereen beroemd worden, vijf jaar geleden vlogger, en nu is het influencer", zegt ze tegen EditieNL.

Makkelijk leven

"Jongeren zien het natuurlijk volop. Het lijkt een heel makkelijk leven. Je krijgt als influencer allemaal shit opgestuurd, zoals make-up. Ze zien niet dat het hard werken is en hebben geen idee hoeveel tijd erin gaat zitten. Campagnes, fotograferen, editten, creativiteit… Het hoort er allemaal bij."

Toch is het volgens Hoek van Dijke niet erg dat jongeren hiervan dromen. "Ze zijn nog volop in ontwikkeling. Als ze vijf jaar zijn willen ze misschien brandweerman worden en later weer iets anders."

Beautygloss-oprichtster
Lees ook:
Beautygloss-oprichtster Mascha waarschuwt jongeren voor influencerbestaan

Ze gaat verder: "De meeste jongeren zullen het influencen nooit proberen. Een ander deel wel, en die zullen erachter komen dat het niks voor hen is. En weer een ander klein groepje zal er wellicht succesvol mee worden."

Niet makkelijk ertussen te komen

Joran Beeftink is met zijn 181.000 volgers op YouTube zelf een influencer in de gamewereld. Hij maakt zo'n veertien video's per week op de accounts FifaBawz en GameBawz. "Het was niet makkelijk om ertussen te komen. Ik ben heel veel video's gaan maken en toen steeds groter geworden", zegt hij tegen EditieNL.

Joran verdient bovenmodaal aan zijn influencerbestaan. Hij heeft van zijn geld een huis gekocht. "Ik verdien geld door bijvoorbeeld volgers games te laten installeren. Bedrijven betalen mij dan voor het aantal installaties naar aanleiding van mijn video", legt hij uit.

Wel offert hij er veel vrije tijd aan op. "Veel kinderen genieten tijdens de kerstvakantie van hun vrije tijd en kijken veel video's, maar ik ben dan juist veel video's aan het maken. Ik leg mezelf veel druk op."

Joran beseft bovendien dat zijn online succes van tijdelijk karakter is. "Het kan natuurlijk dat het over twee jaar klaar is. Ik ben wel blij dat ik dan dankzij mijn opleiding bijvoorbeeld cameraman kan worden."

Te veel animo

Hij denkt dat Bas Smit en Nicolette van Dam zeker een punt hebben met hun boodschap. "Kijk, ik doe het met plezier en sta er nuchter in. Maar ik raad anderen aan om gewoon lekker een normale baan te nemen. Veel te veel mensen willen influencer worden. Het lukt er echt maar weinig om er genoeg aan te verdienen."

 

Bekijk hier de video:

02:57
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl