Ga naar de inhoud
Zitten is het nieuwe roken

Hurken, staan en squatten: tips om gezond te blijven als je op kantoor werkt

Squatten tijdens werktijd is geen slecht idee Beeld © iStock

Hurken, knielen of zitten in een diepe squatpositie: traditionele culturen wisselen vaak van houding, zo schrijft het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Daar kunnen Nederlanders - die soms hele dagen op een bureaustoel doorbrengen - veel van leren. Hoe kom je een kantoordag zo gezond mogelijk door?

Men zegt het niet voor niets: zitten is het nieuwe roken. Het kan niet alleen leiden tot overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk, maar zorgt ook voor een verhoogde kans op dementie, alzheimer en vroegtijdig overlijden. Toch brengen veel mensen de hele dag zittend op een bureaustoel door.

Maar waarom wisselen we dat eigenlijk niet af met hurken of andere zitposities? Volgens New Scientist kunnen we op dat gebied veel leren van traditionele culturen, die dat wel doen.

Ongezond

Volgens Gijs Lemmers, promovendus aan het RadboudUMC en medisch manager en manueel therapeut bij Fysius Rugexperts, kun je het best zo min mogelijk zitten. "De nieuwste richtlijn bij bedrijven is niet langer zitten dan drie kwartier achter elkaar. Maar eigenlijk geldt: hoe minder je zit, hoe beter", zegt hij tegen EditieNL.

4
Lees ook:
4 tips om elke dag voldoende te bewegen

Lemmers weet hoe slecht zitten voor het menselijk lichaam is. "Het spiergebruik neemt af, wat een slechte invloed heeft op de stofwisseling. Ook voor de conditie van de hersenen is het niet goed. Meer bewegen verhoogt de creativiteit en verlaagt de kans op dementie en alzheimer. Daarnaast werkt veel zitten rug- en nekklachten in de hand."

Beweging

Ook als je goed op je zithouding let, is lang zitten niet goed voor je. Ook veel bewegen in je vrije tijd compenseert het lange zitten tijdens werktijd niet. "Als je tien uur per dag zit, is dat zelfs met een half uur sporten per dag niet goed te maken. Je hebt dan alsnog 40%-60% meer kans op eerder overlijden dan iemand die minder dan vier uur per dag zit."

Verstelbaar bureau

Maar ja, hoe los je dat op met een kantoorbaan? "Zorg dat je regelmatig opstaat en ertussenuit gaat. Maak even een wandelingetje. Daarnaast is de werkplek zelf belangrijk: regel een verstelbaar bureau zodat je zitten kunt afwisselen met staan."

Bewegen
Lees ook:
Bewegen tegen depressie? Het helpt – maar niet bij iedereen

Ook kun je oefeningen achter je bureau doen. "Met een bureaufiets kun je zelfs fietsend werken. Maar ook als je die niet hebt kun je in beweging blijven. Span bijvoorbeeld je bovenbenen en bilspieren aan, kantel je bekken en doe wat squads. Denk out of the box."

Maatschappelijk probleem

Het is belangrijk dat we ons van ons eigen zitgedrag bewust zijn. "Al dat zitten is een gewoonte die er ingeslopen is. Als je bij iemand op bezoek gaat is het eerste wat gezegd wordt: ga zitten. Terwijl je soms ook prima kunt blijven staan. Het is echt een maatschappelijk probleem."