Ga naar de inhoud
Overlast?

Twintig chihuahua's, een kat en een kip: wanneer heb je te veel huisdieren?

Mariska en haar dochters hebben 39 huisdieren Beeld © EditieNL

Gemeente Utrecht wil dat een vrouw met meer dan twintig honden afstand doet van een deel van haar huisdieren. Het zou te veel overlast voor de omgeving veroorzaken. De vrouw weigert dit. Bij hoeveel huisdieren ligt de grens?

De huisdierenkwestie wordt vandaag behandeld door de Raad van State. De vrouw heeft eerder een dwangsom opgelegd gekregen om afstand te doen van de dieren. "De vrouw is het daar niet mee eens en kwam eerder al in beroep bij de rechtbank Midden-Nederland", schrijft de Raad van State. "Volgens haar overtreedt zij geen regels door zoveel honden te houden in haar woning en zal het aantal na verloop van tijd op natuurlijke wijze afnemen."

Dierenbescherming
Lees ook:
Dierenbescherming haalt 58 katten uit zwaar vervuilde woning

Het komt vaker voor dat er overlast is van huisdieren. Begin januari werden bijna zestig katten weggehaald uit een huis in Katwijk door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Over deze woning was een tip binnengekomen bij het landelijk meldpunt 144. De dieren leefden daar in erbarmelijke omstandigheden.

Mensen die huisdieren houden hebben er gemiddeld meer dan een. In totaal waren er volgens de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 25 miljoen huisdieren in Nederland. Gemiddeld drie per huishouden. Toch is het niet zo dat er altijd wordt ingegrepen als iemand veel huisdieren houdt.

"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Het is echt afhankelijk van de situatie. Hoe goed worden de dieren verzorgd, is er overlast voor de buren?" Daarnaast verschilt het natuurlijk of je in een rijtjeshuis woont of in een bosgebied waar je geen buren hebt.

39 huisdieren

Mariska de Wilde woont in een hoekwoning in de stad Doetinchem. Ze heeft 39 huisdieren: konijnen, vogels, vissen, cavia's, muizen, hamsters, ratten, gerbils en een kat. "Vroeger had ik alleen katten, maar sinds mijn scheiding zijn er steeds meer dieren bijgekomen. Het is het beetje doorgeslagen", zegt ze tegen EditieNL.

Toch vindt ze het houden van knaagdieren en vogels wel wat anders dan het houden van honden of katten. "Katten lopen in andermans tuin en honden kunnen veel geluid maken. Maar mijn dieren doen dat allemaal niet. Die zitten in schoongemaakte hokken of aquariums."

Soms
Lees ook:
Soms is onze liefde voor huisdieren te groot: 'Een hond hoort niet in bed'

"We verzorgen de dieren goed en structureel. Maandag is schoonmaakdag, dan maken we de hokjes schoon. Dat kost wel een dag." Ze heeft dan ook nog nooit klachten van overlast gehad. "Laatst zei onze buurvrouw dat ze onze parkiet had horen fluiten, toen dacht ik: 'Oh nee, ze heeft er toch geen last van gehad?' Maar ze had er juist van genoten."

Toch kun je je afvragen of 39 huisdieren niet een beetje te veel is. "Soms ben ik wel een half uur bezig met voer geven, dat is wel wat veel. Maar mijn dochters en ik zijn dol op onze dieren. Ze komen allemaal uit de opvang en zijn afkomstig van anderen die ze niet meer wilden hebben. Dat vind ik zielig. Maar nu komen er waarschijnlijk geen nieuwe meer bij hoor."

Bekijk hier de video:

02:44