Nieuw onderzoek

Extreem sociaal: roodstaartpapegaai helpt ander en hoeft er niks voor terug

13 januari 2020 10:30 Aangepast: 13 januari 2020 18:42
Maryleen met roodstaartpapegaai James Beeld © EditieNL

Uit nieuw onderzoek blijkt dat roodstaartpapegaaien een heel bijzondere eigenschap hebben. Ze helpen elkaar zonder er iets voor terug te willen. En dat is uitzonderlijk in het dierenrijk.

Maryleen van Vliet weet al lang dat haar huisdier - een roodstaartpagegaai - extreem sociaal is. Maar nu is het ook bevestigd met een nieuw onderzoek. Duitse onderzoekers kwamen erachter dat de roodstaartpapegaai zijn soortgenoten helpt zonder dat hij er iets voor terug hoeft. Hij geeft een andere papegaai een muntje als hij weet dat die ander er eten voor krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Schokkend onderzoek': vogels krimpen door het klimaat

Maryleen, die zelf een papegaaienspeciaalzaak heeft herkent dat gedrag. "Roodstaartpapegaaien zijn heel eenkennig, maar als ze eenmaal een maatje gekozen hebben dan doen ze daar alles voor", zegt ze tegen EditieNL.

Ook een mens

"Ze geven het maatje eten en ze knuffelen hem. Dat maatje kan een andere papegaai maar ook een mens zijn. Wij hebben een papegaai die voor mijn man heeft gekozen, hij kan alles met hem doen."

Bekijk hier de video van het onderzoek:

Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen is het bijzonder dat roodstaartpapegaaien zo sociaal zijn. "Het komt niet bij veel dieren voor. Een dier waarbij dit bekend is dat hij heel sociaal is, is de kapucijnaap. Chimpansees doen dit ook wel maar in mindere mate. Zij zullen alleen een muntje geven aan de beste apenvrienden," zegt hij tegen EditieNL.

James James

Kapitein

Volgens hem is het daarom ook logisch dat de aap en de papegaai vroeger al veel op boten gehouden werden. "Denk maar aan de kapitein op een boot met een papegaai op zijn schouder. Die zat er niet voor niks."

Dat papegaaien zo sociaal zijn maakt ze goede huisdieren. "Zorg wel dat ze een maatje hebben, het is zielig om ze alleen te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore