6 kilo

Ook deze moeders bevielen van een zware baby: 'Zo groot hadden we niet verwacht '

10 januari 2020 17:13 Aangepast: 10 januari 2020 18:36
Sammy's zoontje was meer dan vijf kilo Beeld © EditieNL

Een IJslandse moeder beviel begin dit jaar van een baby van zes kilo. Als je bedenkt dat een gemiddelde baby tussen de 2,5 en 4,5 kilo weegt, dan is dat niet mals. Sambrina en Sammy kunnen erover meepraten. Zij bevielen allebei van een zware baby.

Sambrina's zoontje was nog zwaarder dan de IJslandse baby. Het jongetje met de naam Quinten woog 6185 gram. "We hadden wel meegekregen dat hij groot was, maar we hadden niet verwacht dat hij boven de twaalf pond was", vertelt ze tegen EditieNL.

36 hechtingen

"Toen het hoofdje door kwam, kwamen er allemaal mensen in witte jassen de bevalkamer binnen om alles in goede banen te leiden." Quinten was twee weken te laat en de bevalling werd bij 42 weken opgewekt. "Verder had ik geen complicaties, wel 36 hechtingen." Sambrina's zoontje moest na de bevalling in een couveuse. Hij kreeg extra voeding omdat de moedermelk niet genoeg was.

Het is altijd een grote jongen gebleven. "Inmiddels is hij vijftien jaar en 1.94 meter lang. Hij heeft schoenmaat 48."

Quinten woog 6185 gram Quinten woog 6185 gram

Ook Sammy Penninkhof kreeg een grote baby. Haar zoontje woog 5100 gram. Bij haar leverde het wel complicaties op. Zij kreeg een verzakking van haar baarmoeder en blaas. "Ik heb er te lang mee doorgelopen omdat mijn zoontje lange tijd in het ziekenhuis heeft gelegen. Mijn focus lag vooral bij hem." Volgende maand wordt ze geopereerd.

Steeds zwaarder

Maar is zo'n grote baby nou een uitzondering? Volgens verloskundige Inge Thielen komt het vaker voor. "We merken dat dames zwaarder worden en daarmee is er meer kans op zwangerschapssuiker. Daardoor zijn de suikers in je buik hoger en kunnen baby's zwaarder worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische baby vriest dood na uren in kou op balkon

"Het is belangrijk om gezond te eten tijdens de zwangerschap", gaat ze verder. "Niet te veel suikers, niet te veel vetten. Je hoeft niet voor twee te eten."

Keizersnede

Toch hoeft een grote baby niet altijd een zware bevalling te betekenen. "Sommige baby's worden gewoon op de natuurlijke manier geboren en dat gaat prima, maar soms is er wat hulp nodig. Bijvoorbeeld een vacuümextractie of een keizersnede. Maar elke baby komt eruit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore