Ga naar de inhoud
1 euro duurder

Hoe duur moeten sigaretten worden voordat we stoppen met roken?

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Sigaretten worden duurder en duurder. Vanaf april wordt een pakje van 20 sigaretten door accijnsverhoging een euro duurder. En daar houdt het niet bij op. De overheid heeft het doel om de prijs van sigaretten uiteindelijk te verhogen naar tien euro per pakje in 2023. Maar gaat dat ervoor zorgen dat we niet meer roken?

Wie tegenwoordig rookt ziet zijn banksaldo ook in rook opgaan. Maar of dat voor verstokte rokers een reden is geen sigaretten meer te kopen betwijfelt Esther Croes van het Trimbos Instituut.

Autorijden
Lees ook:
Autorijden en roken volgend jaar tientallen euro's duurder

"Om mensen geen sigaretten meer te laten kopen moet de prijs echt omhoog. Wat het meest effectief is zijn regelmatige substantiële verhogingen. En niet elke keer een beetje erbij." Maar als de prijs hoger wordt wil dat niet meteen zeggen dat niemand meer gaat roken.

Australië

"Roken is écht heel erg verslavend. Maar een prijsverhoging is wel een substantiële prikkel om minder te roken. Kijk bijvoorbeeld maar naar Australië. Daar zitten in een pakje 30 sigaretten en het kost omgerekend ongeveer 20 euro per pakje. In sommige wijken is het roken daar met 5 procent afgenomen."

Instagram
Lees ook:
Instagram verbiedt influencers om vapen en roken te promoten

Duurdere sigaretten zou vooral helpen om jongeren minder te laten roken. "Niet om ze niet aan het roken te krijgen, want de eerste sigaret die krijgen ze van iemand anders. Maar zelf een heel pakje kopen is dan meteen een grote aanslag op hun beschikbare budget."

De overheid wil dus uiteindelijk naar tien euro per pakje. Maar is dat genoeg om ons te laten stoppen? Het kantelpunt in Nederland ligt volgens het Trimbos bij 12,80 euro.

Bekijk hier de video:

02:50