Geen vast assortiment

Boodschappen duurder: supergoedkope supermarkt rukt op

09 januari 2020 16:29 Aangepast: 09 januari 2020 23:13
Budget Food in Zwijndrecht Beeld © EditieNL

Boodschappen doen is het afgelopen jaar weer flink duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Voor voedingsmiddelen moest vorig jaar in de supermarkt 4 procent meer worden betaald dan een jaar eerder. En dat is de hoogste prijsstijging in tien jaar tijd.

Toch hoeft boodschappen doen niet altijd duur te zijn, de budgetsupermarkt is namelijk in opkomst. Zo opent de keten Budget Food binnenkort vier nieuwe vestigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijzen stegen harder dan lonen door verhoging btw en energiebelasting

"Ik merk dat er veel behoefte is aan winkels die eten verkopen en een stuk goedkoper zijn dan reguliere supermarkten", zegt Maarten Muller van Budget Food. "Maar wij zijn dan ook geen echte supermarkt omdat we geen vast assortiment hebben."

Budget Food in zwijndrecht Budget Food in zwijndrecht

De keten koopt restproducten op van fabrikanten die overproductie hebben. "Denk aan producten voor kerst die niemand nu meer wil omdat er een kerstman op de verpakking staat."

Ook gaat het soms om producten die niet lang houdbaar meer zijn. "Op deze manier gaan wij verspilling tegen en kunnen wij mensen de goedkoopste prijs bieden."

Voedselbank

Maar of dit een oplossing is voor iedereen, wordt betwijfeld door supermarktdeskundige Paul Moers. "Het voordeel van zo'n supergoedkope winkel met levensmiddelen is natuurlijk dat verspilling wordt tegengaan bij overproductie. Maar als supermarktketens als AH en Jumbo spullen over hebben, gaat dat vaak automatisch naar de Voedselbank. Dat houden deze goedkope winkels dus tegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore