Psychologisch effect

Agent maakt kartonnen kopie van zichzelf tegen winkeldieven

09 januari 2020 10:18 Aangepast: 09 januari 2020 18:40
Alex en Alex van karton Beeld © EditieNL

In vier winkels in Schiedam staat permanent een agent in de etalage. Weliswaar geen echte, maar eentje van karton. Het moet voor extra veiligheid zorgen tijdens de donkere dagen. "Het heeft effect."

De Schiedamse wijkagent Alex Glijn wilde iets creatiefs doen voor de veiligheid van de winkeliers in zijn stad. "Deze donkere dagen is er vooral tijdens het openen en sluiten een extra risico op overvallen", zegt hij tegen EditieNL.

"Vroeger hadden we een agent van karton bij lasercontroles en dat had echt effect. Mensen trapten op de rem. Dus ik dacht 'laten we dit gewoon eens proberen'. En het lijkt effect te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BAB: agent Marcel vertaalt BOB campagne voor Poolse chauffeur

De borden zijn een kopie van Alex zelf, ze lijken net echt. "Laatst liep een collega voorbij en die zwaaide. Niet naar mij dus, maar naar het bord."

Minder diefstallen

"De winkeliers zijn positief. Een parfumerie waar een bord staat laat weten dat dat ze minder diefstallen hebben gehad de afgelopen weken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politievrouw verliest baan door winkeldiefstal van 12,17 euro

Het lijkt dus te werken. Maar waar komt dat door? Tom van Bommel van neuromarketingbureau ST&T denkt dat het vooral werkt tegen gelegenheidsdieven. "Het kan net een duwtje in de goede richting geven. Je kunt het een beetje vergelijken met posters waar ogen op staan die je aankijken. Dat doet psychologisch iets met je."

Spiegels

Wat volgens de neuromarketeer ook helpt tegen diefstal is spiegels ophangen in de winkel. "Dan zie je jezelf en dat kan ervoor zorgen dat je terug gaat naar je eigen normen."

De kartonnen agent heeft voor nu dus een positief effect. Maar hoe lang de borden er nog blijven staan is volgens Glijn nog even de vraag. "Mensen gaan ze op den duur natuurlijk ook herkennen, en dan is het effect weg. Misschien dat we ze dan op de markt gaan neerzetten met de tekst: 'pas op je handtas'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland koploper in winkeldiefstal, maar het aantal diefstallen neemt af

Winkeldiefstal is in Nederland groot probleem

Toch doen ondernemers heel vaak geen aangifte bij de politie. Carien ten Have legt uit waarom ze dat wél moeten doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore