Laten bezorgen op school

Scholen zitten in de maag met fastfood in de klas

08 januari 2020 14:37 Aangepast: 09 januari 2020 13:31
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Pizza of patat laten bezorgen in de klas. Het gebeurt regelmatig en daarom hebben verschillende middelbare scholen besloten het bezorgen van maaltijden op school te verbieden. Waarom hebben jongeren die behoefte om ongezond te eten?

"Van schoolleiders horen wij steeds vaker dat scholieren ongezonde maaltijden laten bezorgen op school", zegt Rob van Ooijen van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

"Verschillende scholen hebben dan ook bewust de keuze gemaakt om dit niet meer toe te laten. Het zorgt voor veel overlast natuurlijk. Maar het is een lastig probleem. Je merkt dat leerlingen behoefte hebben aan ongezond eten. Verbied je het bezorgen op school, dan gaan ze het zelf wel halen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna helft van kinderen ontbijt achter een scherm, overgewicht ligt op de loer

McDonald's in het klaslokaal

Directeur Peter de Zoete van het Kennemer Lyceum in Overveen vond de overlast van het bezorgen zo groot, dat hij ook besloot het niet langer toe te staan. Al gebeurde het op de school zeker niet dagelijks.

"Het is weleens voorgekomen dat een paar leerlingen McDonald's hadden laten bezorgen in het klaslokaal. Daar moest ik wel om lachen, dat leerlingen dat lef hebben. Maar het moet niet te vaak voorkomen, dan worden anderen ook op een idee gebracht."

Gezonde schoolkantine

De school vindt het ook belangrijk dat scholieren gezond eten. "We hebben een gezonde schoolkantine, die juist ervoor moet zorgen dat leerlingen gezonde voeding binnenkrijgen. Hen eten laten bestellen werkt dan averechts."

Toch hebben veel leerlingen volgens hem nog steeds veel behoefte aan ongezond eten: "De Albert Heijn verderop maakt enorm veel winst aan onze scholieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Initiatief voor warme schoollunch: 'Het is gezonder en geeft energie'

Smaak belangrijker

Die drang naar ongezond eten komt volgens onderzoeker Carry Renders van de VU vooral omdat jongeren het belangrijk vinden dat iets lekker is. "Er is onderzocht of jongeren gezond eten belangrijk vinden en daar kwam uit dat met name smaak erg belangrijk is."

Door hun leeftijd hebben jongeren vaak nog geen last van gezondheidsproblemen. Dat maakt het volgens Renders lastiger om ongezond eten te weerstaan. "Gezondheid is een ver-van-hun-bedshow."

Voor het eerst zelfstandig

Wat ook meespeelt, is het feit dat ze nou eenmaal de mogelijkheid hebben het te doen. "Op de middelbare school zijn jongeren voor het eerst zelfstandig in wat ze eten en krijgen ze vaak meer zakgeld. Ze krijgen de neiging om zich vanwege die nieuwe autonomie af te zetten tegen ouders en op school juist dingen te eten die ze thuis niet mogen."

Heeft zo'n gezonde kantine dan nog nut? "Het kan niet totaal voorkomen dat tieners ongezond eten, maar het kan het zeker wel verminderen. Een school is een soort opvoeder en moet die gezonde opties wel aanbieden."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore