Gezond of niet?

Jonger door de marathon? 'Goed tegen vaatziekten'

08 januari 2020 10:58 Aangepast: 08 januari 2020 18:38
Beeld © iStock

Jonger worden door de marathon te lopen, het is mogelijk volgens wetenschappers van het University College Londen. Je vaatleeftijd zou tot wel vier jaar jonger kunnen worden door 42,195 kilometer te rennen. Is het lopen van een marathon echt zo gezond?

Een groep van 138 marathonlopers werd zes maanden gevolgd. Ze liepen voor het eerst een marathon en waren voor die tijd helemaal niet zo sportief.

Het resultaat van het onderzoek zorgt er misschien wel voor dat je er een nieuw goed voornemen bij hebt. Het rennen van een marathon is volgens de onderzoekers namelijk goed tegen vaatziekten. Gemiddeld verjongde de zogenoemde vaatleeftijd met vier jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén keer per week joggen even gezond als hard trainen: 'Verbazingwekkend'

Plofkippen

Goed nieuws, vindt arts en verouderingsexpert David van Bodegom. Al zit er ook een keerzijde aan. "Dat bloedvaten flexibeler worden is in principe goed nieuws. Maar je weet niet of het lijf het ook volhoudt", vertelt hij aan EditieNL.

"Beweging is gezond en mensen kunnen zich echt beter gaan voelen. We bewegen te weinig in Nederland, we zijn een soort plofkippen geworden", gaat hij verder. "De vraag is alleen of je daar een marathon voor moet lopen. Even wandelen tijdens je werk en 's avonds, dan ben je er ook. We zijn niet gemaakt voor intensieve belasting."

Blessures

Dat het lopen van een marathon niet meteen een wondermiddel is voor het eeuwige leven, ziet ook hardloopcoach Lisette van Kesteren. "Bewegen is goed voor de vaten, maar je belast ook de rest van het lichaam", zegt ze.

En die belasting is niet mals, concluderen ook de onderzoekers. Voor de rest van het lichaam bleek het rennen van een marathon namelijk helemaal niet zo gezond. Van de 237 proefpersonen gaven er 52 voor de race al op met een blessure. De rest viel om andere redenen af. "Als je dan een marathon gaat doen, doe het dan goed", aldus Van Kesteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fitte Jolien (24) kreeg hartstilstand na loopwedstrijd: 'Kan iedereen gebeuren'

Plan

Goede voeding en een coach spelen volgens haar een grote rol daarin. "Dan kan je een plan maken dat zo gezond en haalbaar mogelijk is." De kans op blessures is volgens de hardloopcoach groter als mensen zelf met een schema aan de slag gaan.

"Je moet eerst een goede basis hebben. Iemand die al een halve marathon heeft gelopen, heeft gemiddeld zo'n vier maanden nodig om richting de marathon te komen", zegt Van Kesteren. "Maar ieder persoon is anders, het plan verschilt ook per persoon."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore