Bewust geen fulltime

Lonneke koos voor een verkorte werkweek: 'Er rust een taboe op minder werken'

07 januari 2020 15:22 Aangepast: 07 januari 2020 20:41
Lonneke koos ervoor om parttime te gaan werken

Het is een plan waar veel mensen slechts van durven dromen: de nieuwe Finse premier Sanna Marin overweegt werkweken die bestaan uit vier dagen van zes uur. Dat klinkt ideaal, maar zou zoiets in Nederland realistisch zijn?

Enkele maanden geleden gooide de 34-jarige Marin als minister een interessant balletje op: wat als Finland overstapt naar gemiddeld kortere werkdagen of -weken? De inmiddels premier denkt dat mensen zo mogelijk meer vrije tijd overhouden om door te brengen met familie, vrienden, hobby's en andere bezigheden zoals cultuur.

In Scandinavië wordt al langer geëxperimenteerd met kortere werkdagen of -weken. Maar ook in Nederland is het onderwerp niet geheel nieuw. Zo liet vakbond CNV onlangs weten een 30-urige werkweek wel te zien zitten.

Stoppen met fulltime

Jurist Lonneke Backelandt hakte voor zichzelf de knoop door. Nadat ze twee jaar geleden een burn-out kreeg, maakte ze een einde aan haar 40-urige werkweek. Ze besloot nog maar drie dagen in loondienst te gaan werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harmke (28): 'Waarom fulltime werken? Ik word er doodongelukkig van'

Daarnaast is ze een eigen bedrijf gestart. Als coach helpt ze andere juristen om op zoek te gaan naar hun eigen werkgeluk. "Dat is waar ik echt gelukkig van word", zegt ze tegen Editie NL. "Het is ook goed voor m'n bedrijf: ik heb meer nieuwe ideeën en ben relaxter. Daardoor kan ik anderen ook beter helpen."

Taboe

Toch voelt het alsof minder werken niet echt geaccepteerd is. "Er rust een taboe op. In de juristenwereld is fulltime werken de standaard. Je kiest pas voor parttime als je kinderen krijgt, en zelfs dan is het niet echt normaal. Veel juristen werken ook veel meer dan in hun contract staat."

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, denkt niet dat het in Nederland een goed plan is om minder te gaan werken, zoals de Finse premier voorstelt. "Als voltijd hier de norm zou zijn, was het prima. Maar in Nederland werken mensen gemiddeld maar dertig uur", zegt hij tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fulltime werken? Pas doen vanaf je veertigste'

Kortom, we werken hier volgens Wilthagen al best weinig. "In sectoren waar krapte is zou ik het al helemaal niet aanbevelen. Minder uren werken leidt tot meer werkdruk. Dat is slecht voor de mensen die wél aan het werk zijn."

Geluk

In plaats van te focussen op minder werken, kunnen we volgens Wilthagen beter kijken of we gelukkig zijn en onthouden dat minder werken niet altijd ideaal is. "Er zijn ook mensen die weinig werken en daarom ook weinig verdienen. Je moet nog wel je hypotheek kunnen betalen."

Bovendien mogen we in Nederland volgens hem eigenlijk niet klagen. "Veel Nederlanders zijn al gelukkig. We hebben een uitstekende privé-werkbalans."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van