Ga naar de inhoud
Kunstmatige intelligentie

Kan de moderne fitnessapp de personal trainer vervangen?

Steeds meer gezondheidsapps werken met kunstmatige intelligentie Beeld © iStock

Fitnessapps worden steeds beter en luxer. Sommige werken zelfs met kunstmatige intelligentie. Kunnen de nieuwste varianten al opboksen tegen de personal trainer?

Fitnessapps zijn populair – al helemaal in het begin van het nieuwe jaar. Ze helpen veel mensen bij het waarmaken van hun goede voornemens. In januari 2019 werden er 55 procent meer gezondheidsapps gedownload ten opzichte van december 2018. Dat blijkt uit cijfers van analyticsbedrijf App Annie.

Kunstmatige intelligentie

Steeds meer nieuwe fitnessapps passen ook artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) toe om de work-outs zo goed mogelijk te laten uitvoeren. Zo is er GymFitty, een virtuele personal trainer die je progressie bijhoudt en tegen wie je ook kan praten.

LG-wasmachine
Lees ook:
LG-wasmachine herkent stoffen met kunstmatige intelligentie

Een ander voorbeeld is Yoganotch, een app die via bewegingssensoren checkt of je de juiste yogapositie aanneemt. Ook Vai Fitness Coach werkt met kunstmatige intelligentie. Die app bekijkt via de camera je oefeningen en geeft tips.

Situatie inschatten

Volgens personal trainer Ivy van den Heuvel zijn er echter nog genoeg redenen om niet enkel en alleen met een fitnessapp te sporten. Zo kan een personal trainer van vlees en bloed de situatie beter inschatten. "Wij zien het wanneer het niet goed gaat met iemand. Een app heeft het niet door als je een slechte dag hebt", zegt ze tegen Editie NL.

Stok achter de deur

Daarnaast is een personal trainer volgens Van den Heuvel ook een stok achter de deur om echt te gaan trainen. "Een app kan je gewoon uitzetten of negeren, maar als er iemand op je zit te wachten moet je wel gaan sporten."

Tip
Lees ook:
Tip van de dag: ‘Het heeft geen zin om jezelf te verplichten naar de fitness te gaan’

Wel vindt ze dat een personal trainer en een app elkaar mooi kunnen aanvullen. "Ik zie dat mensen de apps graag gebruiken en dat dat in combinatie met een personal trainer goed werkt. Als jij je oefeningen filmt en aan ons laat zien, kunnen wij commentaar geven."

Niet vervangbaar

Van den Heuvel denkt niet dat het beroep van personal trainer ooit helemaal overbodig zal worden. "Als de fitnessapps steeds beter worden, zal het aspecten van ons beroep vervangen. Maar ik denk niet dat het echt de personal trainer ooit verslaat."

Marije Deutekom, lector kracht en sport aan de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool InHolland, denkt er hetzelfde over. "Een fitnessapp heeft veel voordelen en kan een persoon geven wat hij of zij nodig heeft voor een goede work-out. Maar het kan de personal coach niet helemaal vervangen", zegt ze tegen Editie NL.

Populariteit
Lees ook:
Populariteit fitnessapps stijgt bij gebruikers en investeerders

Ook Deutekom pleit voor het combineren van een app met een personal trainer. "Daarmee behaal je het beste resultaat."

De test

Weten hoe goed zo'n fitnessapp met kunstmatige intelligentie werkt? Verslaggever Michiel Sampon probeert het een dag uit. Je ziet het vanavond in Editie NL om 18.15 uur.

Bekijk hier de video:

02:53