Ga naar de inhoud
Gaatjes

Tandartsen: fruitspeen voor baby's verhoogt kans op gaatjes

Yara's zoontje krijgt de fruitspeen tegen duimen en tandjespijn Beeld © EditieNL

Baby's zijn er dol op: speentjes waar vers fruit in kan. Ze zouden helpen tegen pijn bij beginnende tandjes en kinderen krijgen zo extra vitaminen binnen. Maar tandartsen waarschuwen: het speentje kan schadelijke effecten hebben op het kindergebit.

Moeder Yara is dol op de speen van haar zoontje Noah. "Hij krijgt nu tandjes, dus dan doe ik er bevroren vruchten in en dat verkoelt enorm waardoor hij minder pijn heeft."

'Grote
Lees ook:
'Grote jongen' Björn geeft speen aan de politie: 'Wij zullen goed op hem letten'

Ze vult het speentje elke keer met wat bevroren fruit of mandarijntjes. "Hij is er vanaf dag één verzot op, en hij is er makkelijk een uur zoet mee."

Een ander voordeel vindt Yara dat haar zoontje op deze manier ook verse vitaminen binnen krijgt. Maar ook al klinkt dat veelbelovend, tandartsen plaatsen flink wat kanttekeningen bij het gebruik van het speentje.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw onderzoek: aflikken van de speen maakt kind gezonder

"We zien in de praktijk veel die kinderen gaatjes hebben", zegt tandarts Janneke Krikken. "Die gaatjes worden vaak veroorzaakt door frequente voedselinname, en zo'n speentje heeft een kind lange tijd in de mond." Daardoor worden de tandjes langdurig aangetast.

"Het is niet zozeer het speentje of het fruit dat slecht is, maar de frequentie maakt wel uit. Kinderen hebben nu zo'n zes of zeven eetmomenten per dag. Ik vind dat best veel," zegt Krikken. "Het beste is vijf eetmomenten per dag. Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes."

Niet spreiden

En als je je kinderen dan wat lekker geeft, is het goed om dat zo min mogelijk te spreiden. "Geef ze niet elke keer een slokje limonade maar laat ze het in een keer opdrinken. Dat is veel beter voor de tanden."

Zie hier de video:

02:28