Naast Dry January en Plastic-free January is er nog een challenge waar mensen zich de eerste maand van het jaar aan wagen: Veganuary. Dit houdt in dat je een maand lang alleen plantaardig mag eten. In Nederland wint de challenge aan populariteit.
Wereldwijd doen ruim 300 duizend mensen dit jaar mee aan Veganuary (spreek uit als Ve-January). Dat houdt in dat je een maand lang alleen plantaardig eet. Onder Veganuary vallen verschillende challenges waaraan je (online) mee kunt doen.
VeganChallenge
Ook de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) heeft een eigen initiatief: de VeganChallenge. "We merken dat mensen met goede voornemens in het nieuwe jaar met challenges aan de slag willen", vertelt Joep Postma, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), aan Editie NL. "Bij ons kun je overigens niet alleen in januari, maar op elk gewenst moment starten."
Postma merkt dat de challenge steeds populairder wordt. "In de afgelopen maand zijn er drie- tot vierduizend mensen bij gekomen. In totaal hebben we ruim 50.000 deelnemers die mee hebben gedaan aan de VeganChallenge."
Informatie via nieuwsbrief
Deelnemers van de challenge krijgen uitleg via een nieuwsbrief. "De ene week bevat die informatie over boodschappen doen, de andere week over vitamines en mineralen. Zo nemen we de mensen rustig bij de hand."
Cheaten
De meeste mensen proberen volgens Postma volledig plantaardig te eten, al wordt er hier en daar (onbewust) vals gespeeld. "Het kan natuurlijk gebeuren dat je een glas rode wijn drinkt, en er daarna pas achter komt dat die niet vegan was."

Postma vindt Veganuary een 'fantastische manier om de veganistische lifestyle te leren kennen'. "Het is een fijn hulpmiddel. Je wordt erbij betrokken en krijgt tips. Bovendien houden veel mensen na afloop van de challenge een veganistische leefstijl aan."
Inspireren
Sanne van Rooij is oprichter van Living the Green Life, een platform over plantaardig leven. Ze organiseert dit jaar voor het eerst een eigen vegan challenge. "We willen mensen inspireren om één dag in de week veganistisch te eten, zodat ze dit stapsgewijs leren kennen, en leren wat het met ze doet", vertelt ze aan Editie NL.
'Niet moeilijk'
Volgens Sanne is veganistisch eten helemaal niet moeilijk. "Veertig procent van de artikelen in je boodschappenmand is sowieso al vegan. Verder hebben alle grote producten tegenwoordig een vegan alternatief. Alleen kaas is nog een uitdaging."

Voor sommige vegan producten moet je wel naar de grotere supermarkten. "De kleine varianten hebben een beperkt assortiment. Maar ook bij biowinkels kun je terecht."
Duurder?
Hoewel sommige mensen denken dat je met een veganistisch dieet duurder uit bent, is dat volgens Sanne niet waar. "In het begin merk je wel dat je andere producten moet halen. Kruiden, oliën, dat soort dingen. Maar als je die basis in de keuken hebt, zal je zien dat je daarna altijd goedkoper uit bent. Je werkt meer met groentes, granen en peulvruchten. Daar doe je langer mee, en ze zijn goedkoper."
Wel kunnen veganistische vleesvervangers duur uitvallen. "Als je een veganistische variant van een vleesproduct koopt, is die vaak prijzig. Dus als je echt een op een je oude maaltijden probeert te vervangen, zal je duurder uit zijn."
Twee euro
Ze gaat verder: "Ik kan me voorstellen dat mensen dat in het begin doen. Maar naarmate je vaker veganistisch gaat koken, zal je zien dat je je eigen basisproducten je maaltijden al hebt staan. Dan eet je voor twee euro."
Vegan Pasta Carbonara (voor 2 personen)
Ingrediënten
- 150 g spaghetti
Saus
- 500 ml groentebouillon
- 200 g bloemkool
- 100 g voorgekookte aardappelen
- 1 teen knoflook
- 4 el edelgistvlokken
- snuf chilivlokken
- snuf versgemalen zwarte peper
- 75-100 g doperwten
Topping
- 1 sneetje brood
- 1 pakje Vivera ‘spekjes’
- 150 g oesterzwammen (optioneel, zie tip)
Bereidingswijze
- Doe voor de saus de groentebouillon in een pan en breng aan de kook.
- Maak intussen de bloemkool schoon. Voeg de bloemkool samen met de aardappelen toe zodra de bouillon kookt en kook ze gaar.
- Doe de aardappelen, bloemkool en bouillon in de keukenmachine en maal tot een gladde saus.
- Pel de knoflook en hak hem fijn. Doe hem samen met de edelgistvlokken, chilivlokken en versgemalen peper bij de inhoud van de keukenmachine en mix nog eens goed.
- Doe de saus over in een kom en schep de doperwten erdoor.
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
- Rooster intussen het brood in een droge koekenpan en snijd het vervolgens in blokjes, zodat je croutons krijgt.
- Snijd de lente-ui in ringetjes. Bak de ‘spekjes’ krokant en voeg de laatste 2-3 minuten de lente-ui toe.
- Giet de pasta af, roer de saus erdoor en verwarm nog even kort samen. Garneer de vegan pasta carbonara met de ‘spekjes’, croutons en lente-ui.
Tip
Het is ook lekker om wat oesterzwammen toe te voegen. Spoel ze van tevoren niet af, maar maak ze schoon met een borsteltje of keukenpapier en bak ze in