Groene vingers

De planttrends voor dit jaar: groter, duurzamer en natuurlijker

03 januari 2020 11:02 Aangepast: 04 januari 2020 15:37
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Wil jij dat jouw tuin en huiskamer helemaal voldoen aan de groene trends van 2020? Dan heeft de het Britse Royal Horticultural Society een paar tips. Zo mogen de planten groot zijn en doe je er goed aan om voor een natuurlijke look te gaan.

Planten en bloemen lijken de afgelopen jaren weer hipper dan ooit te zijn. Maar hoe zorg je er nou dat je er helemaal bijhoort dit jaar? The Royal Horticultural Society, een Britse organisatie die tuinieren promoot, heeft vijf trends op een rij gezet.

1. Groot, groter, grootst

Vergeet kleine cactussen of andere schattige bloempjes. In 2020 mag je lekker groots uitpakken. Zowel binnen als buiten moeten grote planten de echte blikvanger worden. Denk bijvoorbeeld aan de monstera, ook wel bekend als 'de grote gatenplant', en de alocasia. 

2. Duurzame potgrond

De verwachting is dat duurzaamheid ook in de plantenwereld steeds belangrijker zal worden. De organisatie denkt dat we in 2020 vaker zullen kiezen voor milieuvriendelijke potgrond, bijvoorbeeld op basis van houtvezel.

3. De jaren tachtig zijn terug

Ook is er een opleving van de jaren tachtig te zien. Zo zullen nemesia's en diascias weer populair worden. De kleurrijke bloemen trekken dankzij hun zoete geur ook massaal bijen aan.

4. Een natuurlijke look

Een ander advies voor dit jaar? Zorg dat je tuin er niet te perfect uitziet. De organisatie raadt je aan om voor meer diversiteit te gaan en de planten niet keurig netjes in je tuin te plaatsen.

5. Eigen voedsel groeien

Tot slot is het helemaal hip om zelf voedsel te gaan kweken. Het zou goedkoop zijn, je krijgt er veel voor terug en je beperkt het verbruik van plastic. En het blijft niet bij tomaten en komkommer. Zo zou je zelf ook chilipepers, boontjes, erwten en linzen kunnen verbouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwarming aan? Houd je planten blij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore