Ga naar de inhoud
Over grenzen heen

Astrologen niet rouwig om stoppen toekomstvoorspellers op tv

Astrologe Charlotte Wenner Beeld © EditieNL

Met één telefoontje naar de tv een blik in de toekomst krijgen: het kan niet meer. Eerder kondigde Talpa al aan geen astrologische tv-programma's meer uit te zenden. Nu is ook RTL overstag, de zender stopt met Dit Is Mijn Toekomst. Astrologen zijn niet rouwig over deze keuze. "Dit is geen astrologie."

Een boodschap van een overleden geliefde, of een sprankje hoop voor de toekomst. Kijkers van Astro-tv en Dit Is Mijn Toekomst moeten hun heil ergens anders zoeken. Volgens RTL past de inhoud van het laatst genoemde programma niet meer bij de zender.

Astrologen zijn blij met de keuze. "Dit soort programma's plaatsen astrologie niet in een goed daglicht", zeg Truus van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie.

RTL
Lees ook:
RTL stopt met paragnosten-tv

"Er zitten ethische grenzen aan waar de astrologen op tv overheen gaan. Stel dat iemand wil weten of zijn of haar partner die in het ziekenhuis ligt nog thuis komt. En zo'n astroloog op tv zegt dan dat de kaarten 'ja' zeggen. Dat kan je gewoon niet weten."

Zes uur werk

Ook Astrologe Charlotte Wenner is blij dat de programma's stoppen. "Dit is geen serieuze astrologie. Het zijn meer paragnosten. Als ik met iemand bezig ben reken ik op minstens zes uur werk. Je bent uren bezig met voorbereiden." Volgens haar kan je gewoon niks zeggen aan de hand van één telefoontje.

"Ik heb ooit een keer een Franse astroloog ontmoet die heel snel kon voorspellen, maar dat was dan ook echt een uitzonderlijk goede astroloog."

Toekomst
Lees ook:
Toekomst voorspellen met baby-DNA

Cees Renckens, van de Vereniging Tegen Kwakzalverij is überhaupt niet te spreken over dit soort programma's. "Het werd hoogtijd dat ze er mee stopten, dat had eigenlijk al jaren eerder moeten gebeuren. Het is gewoon schaamteloos bedrog."

"Er wordt misbruik gemaakt van kwetsbare mensen die ongelukkig of verdrietig zijn. Er wordt ze wijsgemaakt dat ze met overledenen kunnen communiceren. Het is verschrikkelijk."

Bekijk hier de video:

02:53