Ga naar de inhoud
E-bike

Leasefiets van de zaak: gaan we nu wél op de fiets naar het werk?

Marjolein Hoogendijk van Fietsenwinkel.nl Beeld © EditieNL

Bij fietswinkels staat de telefoon roodgloeiend. Vanaf dit jaar is het een stuk goedkoper om een leasefiets van de zaak te rijden. Met een vaste bijtelling van 7 procent is het aantrekkelijk om bijvoorbeeld een e-bike te rijden. Gaat dit ervoor zorgen dat we de auto laten staan?

Het is een 'gekkenhuis' bij fietsenwinkel.nl. De fietswinkel krijgt heel veel telefoontjes van bedrijven die interesse hebben in leasefietsen. "Momenteel gaat vier procent van de werknemers met een e-bike naar het werk. Wij verwachten dat dit veel meer gaat worden en dat de elektrische fiets een serieus woon-werktransportmiddel gaat worden."

Het is door de nieuwe bijtellingsregels namelijk best betaalbaar om een e-bike van bijvoorbeeld 2000 euro te rijden. RTL Z maakte een rekenvoorbeeld van de kosten.

Maar gaat dit er nu voor zorgen dat we de auto wat vaker laten staan? Verkeersplanoloog Marco te Brömmelstroet heeft zijn twijfels. "Er zullen veel mensen zijn die nu voor een e-bike gaan. Maar het is naïef om te denken dat deze nieuwe regeling écht het verschil gaat maken", zegt hij tegen EditieNL.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf 1 januari rijd je voor een prikkie een dure fiets van de zaak

"Om verschil te maken moet je toch meer denken aan rekening rijden of het minder subsidiëren van autorijden. Met dit beleid laat de overheid niet zien dat ze mensen uit de auto wil halen."

Openbaar vervoer

Daarnaast denkt hij dat het vooral de mensen zijn die al met de fiets naar hun werk gaan die nu hun fiets gaan omruilen voor een elektrische variant. "We fietsen al heel veel in Nederland, mensen die een langere afstand voor hun werk moeten afleggen doen dat toch eerder met het ov dan met een e-bike."

E-bike
Lees ook:
E-bike kopen? Dit moet je weten over elektrische fietsen

Dat denkt ook Marjolein Hoogendijk van Fietsenwinkel.nl. "De stekkerfiets wordt met name gebruikt voor afstanden tot 15 kilometer. Wij verwachten dat dat wel iets meer gaat worden." Maar dat de e-bike de auto helemaal gaat vervangen denkt ze niet.

"Als je op de fiets gaat krijg je geen kilometervergoeding. Daarnaast past het niet altijd bij je functie. Als je bijvoorbeeld naar veel klanten moet is het niet handig om met de fiets te gaan."

Bekijk hier de video:

02:43
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl