Ga naar de inhoud
Kunst

Naaktschilderen: de basis voor elke (hobby-)schilder

Verslaggever Maarten Holla kreeg vandaag een lesje naaktschilderen Beeld © EditieNL

De Britse tv-zender BBC Four komt met een special over naaktschilderen. Twee uur lang zijn er verschillende naaktmodellen op tv te zien die de kijkers thuis kunnen schilderen. De oeroude techniek van het naaktschilderen is en blijft de basis voor elke (hobby-)schilder.

"De mens is in de kunst een van de belangrijkste onderwerpen. Vooral omdat het lichaam zo moeilijk uit te beelden is ", zegt kunsthistorica Judith Noorman. "De emotie, gebaren en bewegingen van de mens zijn heel lastig, je moet begrijpen hoe het lichaam in elkaar steekt en hoe spieren bewegen."

Laatste
Lees ook:
Laatste Sterren op het doek trekt 856.000 kijkers

Schilders die een mens afbeelden bedenken volgens de  historica vaak eerst hoe een lichaam er naakt uit ziet. "De kleding wordt er dan later overheen geschilderd", legt ze uit. "Je kan een houding pas overtuigend uitbeelden als je precies weet hoe de spieren zich op dat moment aanspannen."

Leerlingen

Om de techniek goed onder de knie te krijgen kan je als hobbyschilder natuurlijk altijd een lesje naaktschilderen volgen. Vincent van Oss geeft dit soort workshops. "Het lastige aan naakttekenen of schilderen is al meteen het begin: de verhoudingen. Een hand of een gezicht is alleen al is heel moeilijk. Het is daarom extra leuk als leerlingen dat in korte tijd een beetje voor elkaar krijgen."

Verslaggever Maarten Holla doet vandaag mee aan een workshop naaktschilderen. Deze video zie je vanavond hier.

Bekijk hier de video:

02:27