Ga naar de inhoud
Smerig of smakelijk?

Eten in het ov: 'Een broodje hamburger gaat te ver'

Verslaggever Gerben zocht vandaag uit waar de grens ligt met eten in het ov Beeld © EditieNL

Ben je nét met honger op weg naar huis, komt er iemand met een patatje oorlog tegenover je zitten in de trein. Voor veel forenzen zal dit een herkenbaar tafereel zijn. Moet het kunnen of is het asociaal?

Vanaf 1 januari mag je in de Rotterdamse trams van RET eten en drinken, mits het geen overlast geeft. Maar waar ligt de grens? Een liga of boterham vinden we allemaal nog wel oké, maar een gekookt eitje?

Zalmsalade

Voor etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering is die grens heel duidelijk. "Eten doe je gewoon thuis", zegt hij tegen EditieNL. "Als je gebruik maakt van het ov heb je rekening te houden met andere passagiers."

Een flesje water of een kop koffie vindt hij nog wel kunnen. "Maar je gaat geen broodje hamburger of een sinaasappel eten, daar hebben anderen last van. Ik heb laatst nog meegemaakt dat iemand een zalmsalade ging eten. En dat bakje wordt daarna in het prullenbakje gegooid waardoor andere reizigers er nog lang last van hebben."

 

Zingen
Lees ook:
Zingen in de trein: 'Bijna iedereen vindt het leuk'

Toch zijn de reizigers zelf wat minder fel. Uit een poll op de Facebookpagina van EditieNL blijkt dat 61 procent vindt dat eten in het ov gewoon moet kunnen.

Inbrekers
Lees ook:
Inbrekers kletsnat en onderkoeld uit trein bij Venlo gehaald

Uit de peiling blijkt duidelijk dat we ons vooral storen aan het afval wat de eters achterlaten. Zo zegt Hanneke: "Weten de passagiers wel dat de vervoersmiddelen 's nachts worden schoongemaakt en dat de schoonmakers echt smerige dingen tegenkomen als je iets niet op eet of drinkt?"

Geen zooi

Angelica zegt: "Als je er maar geen zooi van maakt en je troep meeneemt." Redney zegt wel eens in de trein te eten: "Als het bakje vol is gooi ik mijn afval weg op het station waar ik moet zijn."

Waar mag wat?

  • In de bussen van Connexxion en Arriva mag je alleen water drinken.
  • In de NS treinen mag je alles eten en drinken zolang het andere reizigers niet stoort.
  • In Amsterdams (GVB), Utrecht (U-OV), Den Haag (HTM) is het verboden om te eten en te drinken. Uitzondering is de Amsterdamse metro, zolang het niet stinkt.
  • In de Rotterdamse trams en metro's van de RET mag vanaf 1 januari wel gegeten en gedronken worden, zolang het geen overlast veroorzaakt.

EditieNL zoekt vandaag uit waar de grens ligt bij eten in het ov. De video zie je vanavond hier. 

Bekijk hier de video:

03:05