Knoopje los na kerst

Kerstcalorieën tellen: kun je door de feestdagen blijvend aankomen?

27 december 2019 16:52 Aangepast: 30 december 2019 08:16
In veel huizen is er aan eten tijdens de kerstdagen geen gebrek. Beeld © iStock

Waar de een zich tijdens Kerstmis zorgeloos volpropt, maakt de ander zich toch zorgen om de calorieën. Is een schuldgevoel na de feestdagen terecht, of kun je van die paar dagen helemaal niet aankomen?

In veel huizen is er aan eten tijdens de kerstdagen geen gebrek. Kerstkransje hier, konijnenbout daar: grote kans dat er ook bij jou de afgelopen dagen veel calorieën naar binnen zijn gegaan.

Zwaarder

Dat kan leiden tot een hoger getal op de weegschaal. "Je kan vóór en na de kerstdagen wel een verschil van een paar pond tot drie kilo zien. Het verschilt erg per persoon", vertelt diëtiste Harriët Verkoelen aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerst-leftovers aanbieden op Facebook: is dat hygiënisch verantwoord?

Maar – en hier komt het goede nieuws – die kilo's zijn niet blijvend. "Je houdt namelijk weinig tot geen vet vast, maar vocht. Dat raak je snel kwijt. Als je een balansdag houdt, niet te veel eet en goed water drinkt, ben je het snel kwijt."

Verkoelen vat het mooi samen: "Het gaat er niet om wat je nuttigt tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst."

Schrap het dessert

Als je dan toch een beetje wil opletten met wat je eet, kun je het best het dessert schrappen. "Toetjes zijn de boosdoeners. Ze bestaan vaak uit suiker, room en veel andere ingrediënten die slecht voor je zijn. Ook oliebollen en appelflappen zijn calorieënbommen, dus doe daar voorzichtig mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze kerstdiners mislukten faliekant: 'Mijn shoarma-toren is helemaal ingestort'

Alcohol

Op nummer twee staat alcohol. "Vooral bier en likeur zijn slecht, want daar zit naast alcohol ook suiker in. Dat wordt in de lever omgezet in vet; vandaar het bierbuikje. In wijn zit geen suiker, dus dat is een verstandigere optie."

De test

Om te zien wat de kerstdagen met je gewicht doen, heeft Editie NL-volger Gerrie de Jongh voor en na de kerstdagen op de weegschaal gestaan, en zichzelf daarbij gefilmd. Vanavond zie je in de uitzending om 18.15 uur op RTL 4 of ze is aangekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore