Restjes

Kerst-leftovers aanbieden op Facebook: is dat hygiënisch verantwoord?

27 december 2019 14:57 Aangepast: 27 december 2019 17:22
Deze gourmetresten worden gratis aangeboden op Facebook

Gehaktballen, speklapjes, bami en gamba's, maar ook salades en fruit. Op Facebook stikt het van de mensen die hun leftovers van de kerstdagen gratis aanbieden. Heel attent, maar is het ook verantwoord?

De dag na kerst zitten we niet alleen opgescheept met volle buiken, maar ook met een boel overgebleven etenswaren. Een hoop mensen hebben veel te ruim ingekocht en bieden nu hun restjes aan op Facebook. Vooral gourmetschotels zijn er in overvloed te vinden.

Een galant gebaar voor mensen die het met minder moeten doen. Maar is het ook hygiënisch? Op enkele foto's zitten de etenswaren nog netjes in de verpakking, maar in veel gevallen hebben de lappen vlees al open en bloot op de kersttafel gestaan.

Kip

Of dat kwaad kan, hangt volgens microbioloog Dries Budding af van de situatie. "Veel etenswaren kun je nog prima eten. Maar als het gaat om kip moet je wel oppassen. Doordat kip na de slacht wordt gewassen in water, zitten er bacteriën op. Die kunnen zich vermenigvuldigen", vertelt hij aan Editie NL.

Wel hangt het ervan af hoe lang de kip buiten de koelkast is geweest. "Als het drie uur lang naast een gourmetstel op tafel heeft gestaan, warm is geworden en daarna in de koelkast is gestopt, zou ik huiverig zijn. Maar als het er maar een half uurtje uit was, is er niet veel aan de hand."

Rund en varken

Aan rundvlees kleven minder risico's. "Daarop zitten minder bacteriën dan op kip, dus dat kan je nog gewoon eten. Varken zit een beetje tussen rund en kip in, maar zo lang je het niet te gek maakt kan je dat nog wel eten", aldus de microbioloog.

Andere soorten etenswaren zoals rijst en salade kunnen volgens Budding met een gerust hart gegeten worden.

Gratis af te halen Gratis af te halen

'No risk, no fun'

Microbioloog Rijkelt Beumer maakt zich überhaupt weinig zorgen. "Er valt natuurlijk over te twisten. Van de Keuringsdienst van Waarde moeten we vlees weggooien zodra het twee uur in kamertemperatuur heeft gestaan. Maar gezonde mensen zullen er niet snel last van krijgen", vertelt hij aan EditieNL.

Wat hem betreft kun je dus met een gerust hart andermans avondmaal van gisteren opwarmen. "Je moet er niet te veel om zeuren. Natuurlijk is er een risico, bijvoorbeeld als het dessert een rot ei bevat en die bacteriën zijn gegroeid. Maar dat is een klein risico. Bovendien zeg ik altijd maar: no risk, no fun."

Deze gourmetfoto werd aangeboden op Facebook Deze gourmetfoto werd aangeboden op Facebook

Toch plaatst hij een kanttekening. "Als het eten uit een huis komt waar kleine kinderen aan tafel hebben gezeten, is het misschien niet slim om dat nog te eten. Zij hebben er misschien met vieze vingers aan gezeten."

Koken en bakken

Verder raadt hij aan om het eten altijd goed te koken of bakken, als dat nog niet is gedaan. "Zolang je dat doet, kan er weinig aan de hand zijn, want alle bacteriën worden dan gedood door de verhitting. Mensen in Azië doen niet anders. Die halen vlees op de markt en nemen het ongekoeld mee naar huis. Het is dan hartstikke rot, maar als ze het braden gaan bacteriën eruit. Dat is niet gevaarlijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore