Sluier verbranden

Janna viert haar scheiding met een divorce party: 'Ik vier m'n nieuwe leven'

27 december 2019 10:10 Aangepast: 30 december 2019 07:49
Janna vierde haar scheiding met een divorce party Beeld © Editie NL

Vrienden, familie, cocktails en zelfs een speciale scheidingstaart. Zo ziet de divorce party van Janna de Roos eruit. Ze scheidde vorig jaar na elf jaar huwelijk van haar man en dat mag gevierd worden.

Een scheiding is anno 2019 geen uitzondering meer. In Nederland wordt een derde van de huwelijken beëindigd. Mannen doen dit gemiddeld op hun 47ste, vrouwen iets jonger: als ze 44 zijn.

Nieuw leven

Voor Janna een reden voor een feestje. "De naam divorce party is misschien niet heel charmant want een scheiding is natuurlijk niet leuk", vertelt Janna aan Editie NL. "Maar het gaat om het vieren van nieuw leven en het stilstaan bij wat je wél hebt, namelijk vrienden en familie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liefdesverdriet? In het Heartbreak Hotel wordt je hart weer gelijmd

Tijdens Janna's divorceparty wordt niet alleen gefeest, gegeten en gedronken: er staat ook een vuurkorf waar een rituele verbranding van de bruidssluier plaatsvindt. Daarnaast wordt er meegezongen met een 'happy divorce'-playlist met meezingers als Ik leef niet meer voor jou van Marco Borsato.

Breekpunt

Een van de feestgangers is Janna's moeder. "Ik heb gezien dat mijn dochter het moeilijk heeft gehad. Het is fijn dat er nu een breekpunt is. Vandaag is het startsein om door te gaan, een mooie periode tegemoet."

Zo denkt Janna er zelf ook over. "Sommige dingen moet je achter je laten. Ik ga nu vooruit."

Positieve insteek

Volgens scheidingsdeskundige Otto Philipse is zo'n positieve insteek de beste manier om een divorce party aan te pakken. "Ik denk niet dat het werkt als je vooral boosheid voelt en alleen maar denkt: 'Ha, ik ben van die klootzak af.'"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wachten met scheiden tot 2020 of toch nog gauw een aanvraag doen?

Mensen kunnen het volgens hem beter ceremonieel aanpakken. "Gooi bijvoorbeeld de spullen weg waar je een nare herinnering aan hebt. Maak een nieuwe start."

Rouwproces

Dat kan volgens Philipse helpen bij het verwerken. "Veel mensen duiken na een scheiding direct in een nieuw leven, terwijl er echt sprake is van een rouwproces. Na een scheiding is het goed om emotioneel afscheid te nemen. Dat duurt wel een jaar of twee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore