Ga naar de inhoud
Herenboerderij

Met z'n allen een boerderij kopen: 'We eten voor 10 euro per week'

Saskia Pouwers en verslaggever Robert Schouten op de Herenboerderij Beeld © EditieNL

"Deze eet ik vanavond", zegt Saskia Pouwers terwijl ze een boerenkool van het land snijdt. Ze is lid van een Herenboerderij. Dat wil zeggen dat ze samen met 127 anderen geld heeft geïnvesteerd in een boerderij, daardoor kan ze voor een klein bedrag per week zelf haar biologisch voedsel oogsten.

"Ik ben dit gaan doen vanwege het biologische aspect, en om het vlees. Ik weet waar het vandaan komt en dat het een goed leven heeft gehad." En daardoor legt ze met een gerust hart een bieflapje in het gourmetpannetje.

 

Het concept Herenboerderij wordt steeds populairder. Er zijn er nu drie in Nederland en er worden er momenteel nog vijf opgezet. "Mensen willen toch een goed gevoel hebben als het om eten gaat", zegt Douwe Korting van Herenboerderij Nederland.

Tien euro per week

"Je legt eenmalig tweeduizend euro in, daarmee maak je jezelf mede-eigenaar van een boerderij. Daarnaast betaal je tien euro per week. Daarvan wordt het loon van de boer betaald. En voor dat bedrag kun je dan de hele week eten."

Dit
Lees ook:
Dit is waarom je biologische courgette wél in plastic zit

Op de Herenboerderij loopt een boer rond die alle kennis in huis heeft, maar daarnaast kunnen alle deelnemers zelf meehelpen op de boerderij. En dat is volgens Hans Dagevos, hoogleraar consumptiesociologie van de Wageningen University, een onderdeel van het succes. "Het is een perfect voorbeeld van hoe boer en burger samenkomen. Het geeft veel mee verbinding van je eten."

Saskia is samen met 127 andere huishoudens eigenaar van de Herenboerderij. Allemaal onder deskundig toezicht van boerin Marleen Oudt. Ze runt de boerderij met kippen, varken, koeien en gewassen in principe in haar eentje. "Ik loop op dit moment de rode kool te oogsten en dat is in je eentje best wel saai. Maar als er dan gezinnen komen, is het veel gezelliger. Meehelpen hoeft niet, maar het mag wel."

De
Lees ook:
De boeren zijn boos – maar op wie eigenlijk?