Ka-ching

Bijna blut door baby-uitzet? Huur je bedje, stoeltje en wipstoel

25 december 2019 12:00 Aangepast: 25 december 2019 18:42
Moeder Anouk met dochtertje Aimee Beeld © EditieNL

Een kinderwagen, draagzak, wipstoel, ledikant, commode, box en ga zo nog maar even door. Je wolk van een baby mag dan klein en onschuldig zijn, hij of zij heeft wel een enorme waslijst aan spullen nodig en daaraan hangt vaak een behoorlijk prijskaartje. Baby Exchangerie heeft daar iets op bedacht: je huurt je hele baby-uitzet en na gebruik stuur je alles weer terug.

"Ik heb écht een heleboel aangeschaft. Zo heeft mijn dochtertje Aimee maar liefst vier zitgelegenheden: een schommelstoeltje, een zitzak, een tafelstoel en een stoeltje waarin ze nu al rechtop kan zitten", somt Anouk Wijnja uit Bolsward op. Haar dochtertje Aimee is ruim vier maanden oud en heeft zo'n beetje alles wat haar hartje begeert. 

Wiegje én een box

"Aimee is mijn eerste kindje. Ik heb wel al eerdere zwangerschappen gehad, maar die liepen niet goed af. Ik heb het gevoel dat ik daardoor nog vatbaarder ben voor allemaal dingen die ouders nodig zouden moeten hebben", zegt Anouk tegen Editie NL. "We zijn voor de bevalling verhuisd van een kleiner huis naar een ruimer huis. Eerst had ik de keus voor een wiegje of een box. En nu passen beide in mijn huis, dus heb ik zowel een wiegje als een box gekocht. Voor de visite had ik ook zo'n leuk romantisch wiegje. Nou, daar wil ze niet in. Ze heeft er twee keer in gelegen en toen was het huilen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Micha vindt man die babyspullen voor hem betaalde: 'Fantastisch dat het is gelukt!'

Voor de gehele babykamer betaalde Anouk zo'n 150 euro. Dat valt nog mee als je de gemiddelde kosten kent: volgens het Nibud zijn ouders gemiddeld zo'n 328 euro kwijt voor een gloednieuwe babykamer. Voor verzorgingsspullen betalen zij zo'n 165 euro en voor nieuwe kleertjes wordt minimaal 123 euro neergelegd. 

Wiegendood voorkomen

Toch betaalde Anouk vervolgens nog 'honderden euro's' aan een badje - 'die gebruiken we nooit, we gaan altijd lekker samen onder de douche' -, een luiertas, een dure babyfoon, een co-sleeper en en duur matrasje. "In een mastrasje heb ik veel geïnvesteerd dat wiegendood zou voorkomen. Maar ja, Aimee slaapt in de co-sleeper dus van dat ledikantje maakt ze nog geen gebruik." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zomaar in de wangen van een baby knijpen: de frustratie van menig ouder

Julie Munneke-Tromp, oprichter van Baby Exchangerie, kent als moeder van twee kinderen en de derde op komst, de drang om alles nieuw aan te schaffen maar al te goed. "Er heerst een beetje een angstcultuur van 'oh, als ik dat dure matrasje niet koop, dan ben ik geen goede ouder'. Je moet zoveel aanschaffen en dan komt het voor dat je iets niet nodig hebt of iets niet gebruikt, of niet zo lang. En dan moet je het weer ergens opbergen", zegt Munneke-Tromp tegen Editie NL. 

Gebruikssporen

Sinds afgelopen mei kunnen nieuwe ouders babyspullen huren bij Baby Exchangerie. "De redenen waarom mensen bij ons komen zijn gemak, gebrek aan ruimte en duurzaamheid", zegt Munneke-Tromp tegen Editie NL. "Je kan alles in pakketten of los bij ons huren. Er is vooral interesse in de spullen die korter meegaan - drie tot zes maanden - zoals een draagzak of een Triptap Newborn. Zien we gebruikssporen dan gebeurt er niks. Maar als we producten terugkrijgen die niet zorgvuldig worden gebruikt, dan brengen we dat in rekening."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra dekentje voor je baby? 'Geen goed idee'

Een ander alternatief is je baby-uitzet tweedehands kopen via Marktplaats. Ook kersverse moeder Anouk heeft wat spulletjes via Marktplaats gekocht. "Dat scheelt wel écht in prijs. Achteraf zijn er zeker dingen waarvan ik denk: 'dat had ik niet hoeven kopen'. Als ik alles voor een goede prijs verkoop, dan kan ik zeker haar studie betalen. Maar ja, ze is nou eenmaal mijn kleine prinsesje." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van