Ga naar de inhoud
Heldenactie

Jayden (9) knutselde 150 kerstkaarten voor eenzame ouderen

Een kleine greep uit de zelfgeknutselde kerstkaarten Beeld © Eigen foto

Hij is pas 9, maar nu al een echte held. Jayden Reijerman uit Arnhem vindt dat niemand zich alleen mag voelen met kerst en knutselde daarom meer dan 150 kerstkaarten voor eenzame ouderen.

Ruim een week geleden kwamen Jayden en zijn moeder Chantal tijdens het winkelen een 87-jarige vrouw tegen. "Ze vertelde dat ze enorm opzag tegen de kerstdagen omdat haar familie niet langskwam. Ze werd er zo emotioneel van dat ze in tranen uitbarstte", vertelt Chantal aan Editie NL, na berichtgeving van indebuurt.nl.

Eenzame kerst

Dat maakte grote indruk bij Jayden. "Hij was er echt van ontdaan. Voor hem is kerst leuk, met cadeautjes en visite. Toen ik hem uitlegde dat niet alle mensen die mazzel hebben, schrok hij daarvan. Het raakte hem echt."

Eigen initiatief

Jayden kon de huilende vrouw maar moeilijk loslaten. "Een paar dagen later zat hij aan het ontbijt en zei hij ineens: "Mam, ik ga kerstkaarten maken voor ouderen zoals zij." Ik dacht: prima, dat zullen er vast een stuk of tien worden en daarna ga je weer buitenspelen. Zoals een gemiddeld jongetje van 9 zou doen."

Hulptroepen

Na vijftien kaarten hield Jayden het inderdaad voor gezien. Althans, dat dacht Chantal toen hij haar meldde dat hij naar buiten ging. "Tot ik even later een appje kreeg van de vader van een van Jaydens klasgenoten. "Isa komt er zo aan", schreef hij. Ik begreep er niks van. Hoezo, Isa komt er zo aan?"

5
Lees ook:
5 apps om last minute nog een kerstkaartje te sturen

Jayden bleek hulptroepen te hebben opgetrommeld. Samen met klasgenoot Isa en zusje Noa (5) is hij aan de slag gegaan om zoveel mogelijk dubbelgevouwen kartonnetjes om te toveren tot prachtige kerstkaarten. "Rendieren, kerstballen: alle soorten tekeningen kwamen voorbij. Geen kaart was hetzelfde. Soms vroeg hij of ik iets wilde tekenen zodat hij het kon inkleuren."

Hulp op school

In korte tijd hadden Jayden, Isa en Noa een hele berg kaarten bij elkaar geknutseld. Maar daar nam de 9-jarige geen genoegen mee. "De dag erna vertelde hij op school over de actie, met de vraag aan de leraar of zijn klas hem mocht helpen. Noa heeft in haar klas hetzelfde gedaan. Dinsdag zijn beide klassen massaal aan de knutsel gegaan."

Die actie wierp z'n vruchten af. "In drie dagen waren er ineens tussen de 150 en 175 kaarten. Mijn huis was veranderd in een soort oorlogsgebied", lacht Chantal. "Jayden heeft zo'n 80 tot 90 kaarten zelf gemaakt."

Verzorgingstehuis

Het oorspronkelijke plan was om de kaarten te brengen bij het verzorgingstehuis waar een vriendin van Chantal werkt. "Klein 'probleem': die hadden aan 50 kaarten al ruim voldoende. Dus we hadden een groot overschot."

Bryan
Lees ook:
Bryan (26) zet zich met Facebookgroep in voor eenzame jongeren in Brabant

Daarom zijn Chantal en Jayden nog naar een ander verzorgingstehuis gegaan, waar ze er 75 hebben gebracht. Toch zijn er nog steeds kerstkaarten over. Chantal en Jayden hebben besloten om die willekeurig in de brievenbussen te gooien bij een bejaardenflat in de buurt.

Trots

Chantal is apetrots op haar zoon na zijn actie. "Jayden is altijd een heel sociaal en lief kind geweest, dat altijd voor vriendjes opkomt als ze ruzie hebben. Hij is heel zorgzaam. Maar dat hij hiermee aan zou komen, had ik ook niet verwacht."

Kerst 2020

Jayden heeft nu al plannen om zijn actie volgend jaar nog groter aan te pakken. Dan wil hij eerder beginnen en er maar liefst vijfhonderd in elkaar knutselen. "Als hij er nu 150 kon maken in drie dagen, moet dat een peulenschil worden."