Mini-onderzoek

'Kerst bij de schoonfamilie is slecht voor je darmen'

24 december 2019 16:17
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Heb je een partner? Dan is de kans groot dat je een van de kerstdagen bij de schoonfamilie aan tafel zit. Of je dat nu een hoogte- of dieptepunt vindt: voor je darmflora hoef je het in ieder geval niet te doen. En nee, dat heeft niets te maken met de kookkunsten van je schoonouders.

Kerst bij de schoonouders heeft een negatief effect op de darmen. Dat blijkt uit onderzoek van Academisch Medisch Centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam waaraan 22 mensen meededen. Het onderzoek was in eerste instantie 'puur voor de lol', aldus promovendus Nicolien de Clercq, maar is desondanks gepubliceerd in het Humane Microbiome Journal.

Poepen in een potje

De deelnemers van het onderzoek – allen collega's van de afdeling Inwendige Geneeskunde – werden in twee groepen verdeeld: zij die op bezoek zouden gaan bij de schoonouders, en zij die dat niet deden. Alle 22 kregen potjes die ze op twee momenten met ontlasting moesten vullen: een voorafgaand aan Kerstmis en een op Derde Kerstdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van kerstdiner tot oliebol: feiten en fabels over eten tijdens de feestdagen

Dat leverde indrukwekkende resultaten op: bij de mensen die hun schoonfamilie hadden bezocht bleek een duidelijke daling van de hoeveelheid ruminococcus-bacteriën in de ontlasting. Dat is een soort dat vermoedelijk tegen depressies beschermt. Bij mensen die depressief zijn, worden ook lagere hoeveelheden van dat soort bacterie vastgesteld.

Kerstmenu

Om er zeker van te zijn dat de samenstelling van het kerstdiner niet de oorzaak is van de uitslag, moesten alle proefpersonen bijhouden wat ze aten. Tussen de twee groepen deelnemers zaten qua menu geen noemenswaardige verschillen.

Kritische noot

Toch kunnen de onderzoekers niet met zekerheid stellen dat stress daadwerkelijk de oorzaak is. Zo had voor officieel wetenschappelijk onderzoek een loting moeten bepalen welke proefpersonen de schoonfamilie zouden bezoeken. Daarnaast ontbraken er vragenlijsten over stress en metingen van cortisolspiegels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore