Oud & nieuw-EHBO

Wat te doen bij vuurwerkongevallen? Hans geeft EHBO-cursus gericht op oud & nieuw

24 december 2019 13:33 Aangepast: 24 december 2019 18:32
Hans Agterberg geeft EHBO-cursussen Beeld © Eigen foto

Oud en nieuw staat voor de deur. Dat betekent niet alleen oliebollen, champagne en feestvreugde, maar helaas ook veel vuurwerkletsel. Gisteravond nog kregen twee 32-jarige mannen in Den Bosch ermee te maken. Wat te doen als het jou of iemand in je omgeving overkomt?

In de nacht van 31 december op 1 januari vliegen de rotjes en gillende keukenmeiden ons om de oren. Dat gaat lang niet altijd goed. Jaarlijks melden zo'n 1200 vuurwerkslachtoffers zich bij de huisartsenpost of spoedeisende hulp. De meeste ongelukken worden veroorzaakt door illegale nitraten, gevolgd door vuurpijlen en cakeboxen.

Den Bosch

Ook gisteravond was het raak. Twee mannen van 32 raakten ernstig gewond bij het afsteken van zwaar vuurwerk in een voetbalkooi in Den Bosch. Een van hen moet zijn oog missen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bossche vuurwerkstunters zijn 32 jaar oud, eentje moet oog missen

De afgelopen jaarwisseling vormden brandwonden het meest voorkomende letsel op de spoedeisende hulp (34 procent). Daarna volgden mensen met oogletsel (24 procent) en open wonden (11 procent). Amputaties kwamen in totaal 32 keer voor en vormden daarmee 8 procent van al het letsel in de nacht van 2018 op 2019.

Goede zorg

Veel leed kan worden voorkomen als slachtoffers snel hulp krijgen. Alleen weten slechts 4 op de 10 Nederlanders niet wat te doen als iemand gewond raakt door vuurwerk. De Nieuwegeinse EHBO-instructeur Hans Agterberg wil daar verandering in brengen. Daarom geeft hij cursussen eerste hulp bij vuurwerkongelukken.

Dit is het eerste jaar dat Hans de cursus geeft. "Het idee kwam zo rond oktober, toen de eerste ongevallen alweer in het nieuws kwamen", vertelt hij aan Editie NL. "Toen dacht ik: ja, daar moeten we toch iets mee doen. Goede zorg is van belang om erger letsel te voorkomen."

Verschillende soorten

Hij geeft verschillende soorten cursussen. "De meeste mensen die zich aanmelden hebben affiniteit met hulpverlening, of zijn zelf hulpverlener. Die werken dit jaar bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling en dan willen ze toch wat extra handvatten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Almere wel, Eindhoven niet: steeds meer gemeentes met vuurwerkvrije zones

Maar er zijn ook workshops voor mensen die zelf vuurwerk afsteken of slachtoffer kunnen worden. "Bij de vorige workshop was er een vrouw die zelf slachtoffer was door toedoen van iemand anders. Ik heb het vroeger ook meegemaakt. Toen zijn mijn zusje en moeder geraakt door een pijl."

Ogen afplakken

Tijdens de cursus legt Hans uit wanneer je 112 moet bellen en wat je kunt doen in afwachting van de ambulance. "Het is heel belangrijk dat omstanders iets doen – hoe moeilijk dat ook is. Bij oogletsel is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je allebei de ogen afplakt, omdat ogen symmetrisch zijn. Als het ene oog beweegt, dan gaat het andere oog mee en dan krijgen ze geen rust."

Improviseren

Of je de juiste spullen in de buurt hebt maakt volgens hem weinig uit: als je maar helpt. "Ik zeg altijd; het gaat niet om een schoonheidswedstrijd. Ogen afplakken kan ook met een theedoek. Bij eerste hulp gaat het 10 procent om kennis en 90 procent om improvisatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek en doodsangsten: voor deze mensen met PTSS is vuurwerk een nachtmerrie

Bij verbranding raadt Hans aan om altijd direct te koelen. "Niet met te koud water, want dan kunnen de omliggende weefsels onderkoeld raken en dat is niet de bedoeling. Het beste is zacht stromend lauw leidingwater, maar dat moet natuurlijk wel mogelijk zijn."

Wanneer 112?

Als er problemen zijn met de ademhaling, het bewustzijn of de circulatie, dan is dat reden om 112 te bellen. Dat geldt ook voor ernstige bloedingen, bijvoorbeeld door knalvuurwerk. "Als er brandwonden aan de handen zijn, dan bel je eerder de huisartsenpost", legt Hans uit.

Hij raadt aan om vooral je boerenverstand te gebruiken. "Je hebt het wel door wanneer het echt ernstig is en je 112 moet bellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore