Paniek

Te vaak onnodig 112: nieuw nummer nodig voor geen bloedspoed

23 december 2019 16:55 Aangepast: 23 december 2019 18:36
Beeld © iStock

Wie moet je bellen als je iemand ziet flauwvallen op straat? Of als je gekke buurvrouw uren staat te schreeuwen? Als het aan minister Bruins van Medische Zorg ligt moeten we niet altijd meteen het noodnummer 112 bellen, maar moet er een nieuw algemeen telefoonnummer komen voor niet-levensbedreigende situaties maar wel voor spoedzorg.

Weet jij wanneer je 112 kan bellen en wanneer het beter is om de huisartenpost even te bellen? Of bel je 112 omdat je de telefoonnummers van andere hulpinstanties niet weet? In 2018 was dat laatste de reden voor ruim 447 duizend bellers om naar 112 te bellen. Bovendien werden ruim 22 duizend belletjes doorverwezen naar het 'geen spoed, wel politie'-nummer 0900-8844. 

Nooit verkeerde keuze

Huisarts Job Nievaart snapt dat mensen snel 112 bellen en wil dan ook niet spreken van het draaien van een verkeerd nummer. "Mensen zijn in paniek, zij hebben op dat moment 112 in hun hoofd en niet het huisartsennummer. Dus dan bel je dat heel snel. Bovendien is het voor degene die daar ligt, nooit een verkeerde keuze. Voor hem of haar moet er gewoon hulp komen", zegt Nievaart tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspectie: regionale meldkamers noodnummer 112 zijn kwetsbaar

Maar ook Nievaart ziet dat er 'steeds vaker' ambulances uitrukken voor situaties waarvan later wordt gezegd: 'dat was eigenlijk niet nodig'. Daarom vindt hij het een goed idee van de minister om een ander noodnummer, voor niet bloedspoed, in het leven te roepen. "Ik denk dat daardoor de stroomlijning wel wat beter zou kunnen lopen. Nu zien we dat het team voor echte spoedgevallen moet uitrukken voor - in onze ogen - niet echte spoed. Dan hebben we een capaciteitsprobleem", zegt Nievaart.

Buikkrampen en misselijk

Veel landen zoals Denemarken en Schotland hebben al een nummer voor niet-levensbedreigende zorg. In Nederland zullen we daar nog even op moeten wachten. "Tot die tijd hanteren we de regel: als iemand buiten bewustzijn is, bel je het noodnummer. In veel andere gevallen, zoals plotselinge heftige buikkrampen en misselijkheid, bel je je huisartsenpraktijk", aldus de huisarts.

Nievaart: "Bovendien hebben wij als artsen weer contact met de ambulancezorg. Als wij denken dat er toch een ambulance moet komen, bellen we 112. En als zij denken dat iets echt onder de huisartsengeneeskunde valt, bellen ze ons. Maar het zou handig zijn als die schifting vaker eerder wordt gemaakt."

Wie bel je wanneer?

  • Je ziet iemand op straat die auto probeert open te breken, welk nummer draai je? 112

  • Een kind is van het klimrek gevallen en lijkt een arm gebroken te hebben, welk nummer bel je? De huisartsenpost  
  • Je hebt acuut ontzettende buikpijn, welk nummer bel je? De huisartsenpost  
  • Hangjongeren zorgen voor overlast in de straat, wie bel je? 0900-8844  
  • Je komt thuis en merkt dat er is ingebroken. Je belt: 0900 8844  
  • Een hond zwemt in de gracht en dreigt te verdrinken, wie bel je? 112

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore